Antena Meniu Search
x

Cum se calculează media la Bac în 2023

Peste 100.000 de elevi din întreaga Românie se pregătesc să susţină probele scrise de la examenul de Bac 2023, iar cei mai mulţi dintre ei se gândesc să obţină o medie cât mai bună la Bac 2023, pentru a încerca să-şi asigure un loc la facultatea dorită.

de Redactia Observator

la 13.06.2023, 13:50

Peste 100.000 de elevi din România ar urma să susţină examenul de Bacalaureat în vara anului 2023
Peste 100.000 de elevi din România ar urma să susţină examenul de Bacalaureat în vara anului 2023 - Profimedia
  • Peste 100.000 de elevi susţin examenul de Bacalaureat în vara anului 2023.

După îndelungi aşteptări, pregătirile pentru examenul de Bacalaureat 2023 au intrat în linie dreaptă. Sigur, vorbim despre o variantă scurtată a examenului, în condiţiile în care s-a luat decizia ca probele orale de la Bac 2023 să nu se mai ţină, acestea fiind echivalate cu mediile din liceu.

S-a luat această decizie din cauza modului în care s-a prelungit greva profesorilor nemulţumiţi de salariile încasate. În aceste condiţii, prima probă efectivă de la Bac 2023 ar urma să aibă loc tocmai pe 26 iunie, când elevii dau examen scris la limba şi literatura română.

Care este media de trecere la Bac 2023 

Ca un elev să poată să spună că a trecut cu bine examenul de Bac 2023 trebuie să aibă media minimă 6 la probele scrise. Ba chiar se poate face o excepţie în cazul în care, printr-o întâmplare, media acestuia ajunge să fie 5,99. Sigur, nu este declarat admis elevul care are peste 6 media generală a probelor scrise, dar a luat mai puţin de 5 la una dintre aceste probe.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, unui elev nu i se calculează media de la Bac 2023 dacă nu s-a prezentat la una sau mai multe probe, ori dacă a fost eliminat dintr-una sau mai multe probe. 

Cum calculezi media la Bac în 2023

Media la Bac 2023 se calculează ca medie aritmetică a notelor obţinute la toate probele. Vorbim despre o medie aritmetică cu două zecimale şi fără rotunjire, aceasta urmând să fie media generală a candidatului la examenul de Bac 2023.

Conform ego.ro, trebuie precizat că elevii care iau Bac-ul cu 10 pe linie au mari şanse să obţină diplome de merit, mai ales dacă au avut media generală peste 9,50 în cei patru ani de liceu.

De ce contează media de la Bacalaureat

Media de la Bacalaureat este foarte importantă, în condiţiile în care există posibilitatea ca aceasta să conteze foarte mult în admiterea la facultate. Există facultăţi unde admiterea se face 100% în baza mediei de la Bac, dar şi facultăţi unde ponderea acestei medii ar urma să fie undeva la 50% din nota de admitere la facultate.

Nu în ultimul rând vorbim şi despre imaginea elevului, în special, şi a unităţii de învăţământ, în general, mulţi elevi şi profesori mizând pe obţinerea unor rezultate cât mai bune la Bacalaureat pentru a demonstra public nivelul de educaţie atins.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » Cum se calculează media la Bac în 2023