Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dosar penal pe numele unor părinţi din Oradea care şi-au retras copiii de la şcoală: "Studiile sunt recunoscute, nu şi studiul"

Doi părinţi din Oradea s-au ales cu dosar penal şi au fost trimişi în judecată după ce şi-au retras copiii din sistemul educaţional românesc şi i-au înscris la o şcoală din Statele Unite. Cei doi sunt acuzaţi de încălcarea articolului 380 din Codul Penal, cu alte cuvinte împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu.

de Redactia Observator

la 09.07.2024 , 12:30

Dosar penal pe numele unor părinţi din Oradea care şi-au retras copiii de la şcoală: "Studiile sunt recunoscute, nu şi studiul"
- Facebook / Darius Cornean

Potrivit Bihoreanul, Estera şi Darius au trei copii care până în 2022 au învăţat la Liceul German "Friedrich Schiller", în ciclul primar. Apoi i-au retras şi i-au înscris într-un program de homeschooling, la o şcoală din Statele Unite ale Americii. Abeka Academy este o şcoală privată din Florida care oferă servicii de homeschooling online. Studiile făcute la această şcoală sunt recunoscute în România, având chiar echivalare de Bacalaureat.

Nu e un caz singular

Singurul dezavantaj este că nu oferă cursuri personalizate cum ar fi geografia sau istoria României. În rest, copiii sunt notaţi ca la şcoală normală, profesorii le verifică temele constant, iar procesul educaţional nu suferă nicio modificare. Părinţii din Oradea sunt revoltaţi că deşi studiile sunt recunoscute în sistemul educaţional românesc, dar statul român vrea neapărat că toţi copiii să fie înscrişi la o şcoală care are sediul în România.

Articolul continuă după reclamă

"Înțeleg că există tot felul de prejudecăți despre ce înseamnă homeschooling, de la ideea că acei copii nu ar urma niciun fel de școală sau că părinții ar fi anarhiști, conspiraționiști, antisistem sau fanatici religioși. Nu intrăm în niciuna din categorii. Dimpotrivă, suntem oameni care ne ducem viața de zi cu zi în zgomotul societății, ne izbim de aceleași probleme ca toți concetățenii noștri, susținem digitalizarea, ne-am și vaccinat și am avut chiar discuții în familie despre ce protocol de vaccinare să alegem. Este paradoxal: studiile finalizate acolo sunt recunoscute la noi, dar studiul copiilor noștri nu", a declarat Darius Cornean.

Familia Cornean nu este singura în această situaţie. Doi părinţi din Bihor au condamnaţi pentru că şi-au retras copiii de la şcoală şi i-au înscris într-un program de homeschooling din SUA. În luna mai, cei doi părinţi din Bihor au fost condamnaţi la 4 luni de închisoare şi muncă în folosul comunităţii, pedeapsă amânată pentru o perioadă de 2 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
Credeţi că legea care permite uciderea urşilor agresivi va rezolva problema atacurilor tot mai dese?
Observator » Educatie » Dosar penal pe numele unor părinţi din Oradea care şi-au retras copiii de la şcoală: "Studiile sunt recunoscute, nu şi studiul"