Antena Meniu Search
x

Video Greva profesorilor va fi una "de durată". Surse: Nicolae Ciucă le-a cerut părinţilor să pună presiune pe dascăli să revină la ore

Greva profesorilor ar putea dura câteva săptămâni! Sindicaliştii nu au ajuns la nicio înţelegere cu Guvernul. Peste 100.000 de liceeni îşi fac griji pentru Bacalaureat, un examen a fost amânat. Elevii din clasele mai mici însă se bucură - umplu mall-urile, piscinele şi locurile de joacă. Profesorii nu au chef de distracţie, însă. Ameninţă cu proteste de amploare în faţa guvernului. Astăzi, sindicaliştii din educaţie au ieşit la fel de supăraţi de la discuţia cu premierul ca acum două zile. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 23.05.2023, 19:39

Vezi și

Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater: "Vă garantez că săptămâna aceasta va fi grevă. Şi va fi o grevă de durată. Nu văd sfârşitul grevei. Şi cred că vom avea săptămâni de grevă." 

Anunţul îi debusolează pe cei aproape 150.000 de elevi de clasa a douasprezecea, care ar trebui să se înscrie la examenul de bacalaureat săptămâna viitoare. Nu vor putea să facă asta din cauza grevei şi nu ştiu ce va urma. Karina, elevă la liceul Ion Luca Caragiale din Bucureşti, abia aştepta ceremonia de absolvire de joi. Bucuria i-a fost înlocuită de nelinişte acum.

Karina, elevă: "Este, într-adevăr, o perioadă stresantă pentru noi. Majoritatea mai avem de luat câteva note ca să se încheie situaţia, dar am înţeles că nu ne va afecta bacul." 

Haosul este completat de profesori care au semnat pentru grevă dar fac, totuşi ore, ca să poată încheia mediile elevilor de a 12-a. Efortul lor este, însă, în van, de vreme ce alţi colegi protestează.

Pe acelaşi subiect

Elev: "Timp de trei zile venim câte două ore pentru matematică. Proful de mate este unul dintre cei care nu fac grevă."

Pentru elevii de generală, greva este mai mult o vacanţă fără griji. Băile sărate Ocna Mureş au avut mai mulţi clienţi decât de obicei astăzi şi ieri.

Părinte: "Greva profesorilor, neavând ce să fac cu ei, a trebuit să găsesc un mod plăcut de ne petrece timpul liber ne bucurăm de piscina interioară."

Ciucă le-a cerut elevilor şi părinţilor să pună presiune pe profesori 

Ca să revină copiii la ore, premierul i-ar fi rugat pe reprezentanţii elevilor şi părinţilor să facă presiuni asupra profesorilor, spun surse Observator. Nicolae Ciucă le-a propus protestatarilor să le mărescă lefurile prin noua lege a salarizării, care va fi aprobată pe 15 iulie. Până atunci ar urma să primească bonusuri doar profesorii începători şi cei care predau în medii defavorizate. Sindicaliştii sunt dispuşi să renunţe la grevă doar dacă toţi profesorii vor încasa 4.000 de lei în două tranşe sau dacă guvernul le majorează lefurile cu 16% ca să acopere inflaţia.

Simion Hăncescu, președintele FSLI: "Nu poate trăi un profesor cu 2.500 de lei, este muritor de foame. Guvernul a promis că va face nişte calcule, nu ştim deocamdată ce se va întâmplă. I-am invitat mâine la o şedinţă pe care o avem cu liderii din ţară. Poate mâine vin cu o surpriză."

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului: "Şi eu am copii şi cu siguranţă şi copiii domnului Cristache doresc să meargă la şcoală. Cu toţii ne dorim să meargă copiii noştri la şcoală. Să avem cadre didactice la şcoală, de aceea dialogăm cu ei." 

Examenele naţionale sunt în pericol dacă profesorii continuă revolta. Ministrul Educaţiei a anunţat deja că elevii din clasa a şasea dau testul cu o săptămână mai târziu. La fel sunt decalate înscrierile în clasa a cincea şi probele de competenţe pentru transferul la liceu.

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Profesorii nu sunt dispuşi să renunţe la grevă. Ba chiar ameninţă cu proteste masive în stradă. Se pregatesc deja pentru joi, de la ora 11, când se anunţă aici în fata guvernului peste 15.000 de angajati din toată ţara."

Mâine va avea loc o nouă rundă de negocieri între sindicaliştii din învăţământ şi Guvern. Între timp, sindicaliştii din sănătate anunţă că vor să intre şi ei în grevă generală, pe 15 iunie. Vor începe cu o grevă de avertisment, pe 8 iunie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Greva profesorilor va fi una "de durată". Surse: Nicolae Ciucă le-a cerut părinţilor să pună presiune pe dascăli să revină la ore