Antena Meniu Search
x

Cum să îți organizezi timpul dacă vrei să studiezi în timp ce ai un job full time

La prima vedere, poate părea dificil să împaci munca și studiile, mai ales dacă ai un job la care ajungi de dimineață și de unde pleci abia seara. Și da, pentru mulți dintre noi ideea de a merge la facultate sau de a urma anumite cursuri în timp ce lucrăm poate fi descurajatoare.

de Redactia Observator

la 19.03.2019, 16:15

Concediu fără plată pentru studii
Organizarea timpului pentru studii - Shutterstock

La prima vedere, poate părea dificil să împaci munca și studiile, mai ales dacă ai un job la care ajungi de dimineață și de unde pleci abia seara. Și da, pentru mulți dintre noi ideea de a merge la facultate sau de a urma anumite cursuri în timp ce lucrăm poate fi descurajatoare. Totuși, nu este imposibil.

Există multe persoane care fac lucrul acesta și chiar reușesc să jongleze cu succes între job și studii. Totul ține de o bună planificare a timpului și de prioritizarea activităților. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci față cu brio la job și la școală:

Alege un program de studii potrivit

Aici lucrurile sunt destul de simple. Aproape toate unitățile de învățământ au programe speciale pentru cursuri la distanță sau cu frecvență redusă. Mai exact, cursurile cu frecvență redusă au loc în weekenduri sau la finalul zilei, astfel încât să ai timp să mergi și la birou. Cele la distanță pot fi urmate online, ceea ce îți oferă o flexibilitate mai mare.

La final vei obține o diplomă sau un certificat de studiu, la fel ca în cazul cursurilor cu frecvență, care vor atesta cunoștințele pe care le-ai dobândit și care te pot ajuta în carieră pe viitor.

Profită de drepturile tale ca angajat

Ca angajat, ai dreptul să îți iei oricând zile de concediu atunci când ai nevoie. O variantă utilă în cazul tău este să optezi pentru concediu fara plata. Spre deosebire de concediul de odihnă, acesta poate fi solicitat în anumite situații speciale, dar și pentru studii sau formare profesională, fără să îți faci griji că rămâi fără zile pentru vacanță.

Ține cont că trebuie să îți anunți angajatorul din timp atunci când urmează să dai un examen, sau dacă ai nevoie să te pregătești pentru prezentarea unui proiect. Ca avantaj, e bine de reținut că perioada în care ești în concediu fără plată pentru formare profesională nu se scade din vechimea în muncă.

Învață să îți prioritizezi activitățile

Da, e evident că nu o să mai ai mult timp liber dacă muncești și studiezi în același timp, dar dacă înveți cum să gestionezi cât mai bine prioritățile în situația actuală, vei avea de câștigat pe viitor. Asta înseamnă că va trebui să mai renunți la câte o ieșire cu colegii de muncă atunci când trebuie să înveți pentru un examen.

Chiar dacă nu mergi la facultate în fiecare zi, asta nu înseamnă că nu trebuie să iei în serios studiile. Ca să nu te simți totuși copleșit în timpul săptămânii, stabilește anumite ore în weekend în care să studiezi și respectă cu strictețe programul. Totuși, ține cont și de deadlineuri. În caz contrar, o să te aglomerezi cu mult prea multe lucruri de făcut și nu o să reușești să termini la timp.

Folosește timpul liber în mod productiv

Dacă ceva mai sus am vorbit despre cum ai putea să îți prioritizezi activitățile, ar mai fi de adăugat și faptul că mai ai la îndemână încă o opțiune utilă. Așa că, în cazul în care trebuie să citești o carte și nu vrei să amâni pentru weekend, atunci ai putea să faci asta, de exemplu, în drumul spre birou.

Dacă ai de făcut un proiect, poți schița câteva idei principale în timp ce ești în metrou sau autobuz. În weekend o să ai deja un plan de la care să pornești și ai economisit și timp.

Ar mai fi de adăugat și că ar trebui să mai iei și câte o pauză din când în când și să nu încerci să tragi de tine în zilele în care nu te simți în formă ca să înveți. Relaxează-te atunci când simți nevoia sau dedică măcar jumătate de oră unei activități care îți face plăcere. La final te vei simți mai puțin stresat și mult mai pregătit să te întorci la proiectul la care lucrai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Cum să îți organizezi timpul dacă vrei să studiezi în timp ce ai un job full time