Antena Meniu Search
x

Video Programa de BAC va fi simplificată şi la examenul din 2023. Schimbare radicală din 2027 la bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că programa de Bacalaureat va fi simplificată pentru examenul din 2023, iar din 2027 ne putem aştepa la un examen de BAC schimbat radical.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 27.06.2022, 12:49

Vezi și

Sorin Cîmpeanu a declarat că subiectele la Bacalaureat 2022 au fost concepute "foarte corect", fiind corelate cu competenţele corespondente. "De asemenea, nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, pentru note de 7 şi 8 şi subiecte mai dificile pentru note de peste 9", a spus ministrul Educaţiei, după publicarea rezultatelor la Bacalaureat 2022.

Cum va fi examenul de Bacalaureat în 2023

Acesta a susţinut că rezultatele la Bacalaureat se datorează şi simplificării materiei de examen, din care s-au eliminat acele conţinuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care şcolile au fost închise.

"Începând de anul viitor o să avem o tranziţie spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată şi anul viitor cu ceea ce s-a predat în clasa a X-a şi eventual în clasa IX-a, dar vom avea deja conţinuturi complete pentru clasele a XI-a şi a XII-a", a arătat ministrul Educaţiei.

Pe acelaşi subiect

Evaluarea digitală, extinsă la Bacalaureat 2023 

În aceeași conferință, tot cu privire la Bacalaureat 2023, el și-a exprimat speranța că va putea extinde la nivel național evaluarea digitală, aplicată anul acesta într-un singur județ, Călărași, ca parte a unui program pilot.

El a menţionat că evaluarea digitală s-a derulat foarte bine în judeţul Călăraşi.

Potrivit acestuia, rezultatele unui chestionar de satisfacţie sunt "covârşitoare" în favoarea evaluării digitale, inclusiv din partea profesorilor corectori. "Anul viitor ne dorim să putem extinde la nivel naţional evaluarea digitală", a arătat Sorin Cîmpeanu.

Cum va fi examenul de Bacalaureat în 2027

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că abia în 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat, el arătând că nu poţi să schimbi disciplinele din mers. Atunci când vom avea adoptat proiectul de lege care implementează concluziile România Educată, vom anunţa acest lucru

”Cei care vor da Bacalaureatul anul viitor vor da Bacalaureatul aşa cum l-au cunoscut în momentul în care au intrat în clasa a 9-a. Este un principiu cunoscut”, a arătat ministrul.

Nu poţi să schimbi disciplinele din mers. Atunci când vom avea adoptat proiectul de lege care implementează concluziile România Educată, vom anunţa acest lucru şi în 2027, cel mai devreme, putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat, după ce cei care intră în liceu ulterior apariţiei legii, vor cunoaşte foarte bine la ce discipline trebuie să se concentreze”,  spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a completat: ”Le spun de pe acum că îmi doresc să se concentreze pe toate disciplinele din trunchiul comun, absolut toate şi să îşi poată dovedi competenţe minime, de bază, la fiecare din disciplineze din trunchiul, comun. Dar asta începând din 2027, dacă vom reuşi să adoptăm noua lege a învăţământului preuniversitar”.

Despre stadiul legii, ministrul a afirmat că planurile cadru de liceu, indiferent de adoptarea noii legi, vor trebui să fie disponibile  începând cu septembrie 2023.

”Se lucrează, pentru a avea o reformă reală, o schimbare reală de fond a planurilor cadru şi a curricum-ulilor din spatele planurilor cadru, am spus că am putea avea un mare ajutor dacă vom avea legea România Educată adoptată. Dar chiar şi aşa, se lucrează în acest moment la reforma planurilor cacdru de liceu şi la revizuirea planurilor cadru pentru gimnaziu şi primar”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Rezultate Bacalaureat 2022, pe fiecare judeţ:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Programa de BAC va fi simplificată şi la examenul din 2023. Schimbare radicală din 2027 la bacalaureat