Video Rezultate la Bacalaureat 2022. Topul judeţelor, în funcţie de rata de promovare la BAC
Rezultatele la prima sesiune a examenului de Bacalaureat au fost publicate luni. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat luni că rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat este de 73,3%, cea mai bună din ultimii zece ani.
Rezultatele de la Bacalaureat 2022 sunt cele mai bune din ultimii zece ani. Sorin Cîmpeanu a anunţat că rata de promovare este de 73,3%, promoţie curentă şi promoţii anterioare. ”Este cel mai ridicat nivel de promovare, judecând după anii 2013, în ultimii 10 ani, înainte de contestaţii", a declarat Sorin Cîmpeanu.
Topul judeţelor după rata de promovare la Bacalaureat 2022
"Aş vrea să încep prin a felicita toţi cei 89.000 de candidaţi reuşiţi la examenul de Bacalaureat în această sesiune, înainte de contestaţie. Anul trecut am avut 86.000 de candidaţi reuşiţi, cu aproape 3.000 mai puţini. Mai exact 2.928, deşi anul trecut au fost mai mulţi candidaţi înscrişi cu 7.211. Rata de promovare este de 73,3% promoţie curentă şi promoţii anterioare. Este cel mai ridicat nivel de promovare judecând după anii începând cu 2013, în ultimii zece ani, înainte de contestaţii", a spus Sorin Cîmpeanu.
Cele mai ridicate rate de pomovare au fost înregistrate în Cluj (85,1%), Iaşi (81,7%), Galaţi (81,6%) şi Brăila (81,3%). Bucureştiul a avut o rată de promovare de 77,4%, peste medie dar nu în top.
Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare au fost Ilfov, cu 47%, în creştere cu 6% faţă de anul trecut, dar tot cea mai scăzută, Giurgiu, cu 55% şi Călăraşi cu 53%.
”Toate aceste trei judeţe au un număr mic de candidaţi la Bacalureat, circa 1.000 de candidaţi. Putem compara cu aproape 15.000 în Bucureşti, cu 5.000 în Iaşi şi Suceava, sau 4.000 în Cluj”, a mai spus ministrul.
Rata de promovare la BAC 2022 , în raportul rural-urban
Sorin Cîmpeanu a arătat că, dacă ne raportăm la rural-urban, în rural este o rată de promovare de 69,2%, iar în urban, de 82,7%, comparaţia fiind pentru promoţia curentă.
Sorin Cîmpeanu a arătat că, dacă ne raportăm la rural-urban, în rural este o rată de promovare de 69,2%, iar în urban, de 82,7%, comparaţia fiind pentru promoţia curentă.
”Îi felicit şi pe cei 162 de candidaţi care au obţinut media 10. În top conduce Bucureştiul, cu 30 de note de 10, urmează Prahova, cu 15 note de 10, Galaţi şi Vâlcea auy cîte 9 note de 10, iar Cluj şi Iaşi au câte 8 note de zece”, a mai declarat Cîmpeanu.
Judeţele unde nu s-au luat nicio medie de 10 au fost Alba, Braşov, Argeş, Timiş, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea.
Cum s-a desfăşurat evaluarea digitală la Bacalaureat 2022
Ministrul Educaţiei a afirmat că evaluarea digitală s-a desfăşurat foarte bine în judeţul Călăraşi, pentru proba de Bacalaureat.
”Subiectele au fost concepute foarte corect, fiind corelate cu competenţele corespondente. Nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, note de 7 şi 8 şi subiecte mai dificile pentru notele de peste 9”, a afirmat Cîmpeanu.
”Aceste rezultate pe care le apreciez ca find bune, sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, se datorează şi simplificării materiei de examen, din care s-au aliminat acele conţinuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care şcolile au fost închise. Începând de anul viitor, o să avem o tranziţie către normalitate, sigur că programa va fi simplificată şi anul viitor, cu ce s-a predat în clasa a 10 -a şi eventual în clasa a 9 -a dar vom avea deja conţinuturi complete pentru clasa a 11 -a şi a 12- a”, a declarat Cîmpeanu.
Despre evaluarea digitală, el a menţionat că le-a arătat anumite lucruri, şi anume că liceele pedagogice au o rată de promovabilitate de peste 90%, la nivel naţional, iar Colegiul Pedagogic din Călăraşi a avut o rată mult scăzută.
”Acest lucru, dincolo de cauze de ordin general, se datorează şi faptului că avem acele licee mozaic, la liceul pedagogic avem şi clase de alimentaţie publică, ceea ce, o spun cu toată răspunderea, nu este normal”, a arătat ministrul, precizând că fiecare liceu trebuie să şi asume filiera şi să îşi dezvolte infrastructura pentru a obţine rezultate pe o anumită filieră.
Despre rezultatele de anul acesta, Sorin Cîmpeanu a afirmat că acestea se datorează faptului că elevii au reuşit să se mobilizeze pentru a se putea pregăti pe o tematică simplificată, şi, în plus, în multe zone din ţară, datorită profesorilor, pierderile din timpul pandemiei au fost compensate.
Despre lucrările de la evaluarea digitală, ministrul a spus că nu va prezenta situaţia, pentru că aceasta s-a realizat în Călăraşi, un judeţ cu rezultate slabe, astfel că nu se poate extrapola rezultatul obţinut în acest judeţ, la nivel naţional.
”Am pus la dispoziţie un chestionar de satisfacţie din partea profesorilor evaluatori, cu privire la evaluarea digitală. Rezultatele sunt covârşitoare în favoarea evaluării digitale, inclusiv din partea profesorilor corectori”, a spus ministrul.
Rezultate Bacalaureat 2022, pe fiecare judeţ:
- Alba
- Arad
- Argeș
- Bacău
- Bihor
- Bistrița Năsăud
- Botoșani
- Brăila
- Brașov
- București
- Buzău
- Călărași
- Caraș Severin
- Cluj
- Constanța
- Covasna
- Dâmbovița
- Dolj
- Galați
- Giurgiu
- Gorj
- Harghita
- Hunedoara
- Ialomița
- Iași
- Ilfov
- Maramureș
- Mehedinți
- Mureș
- Neamț
- Olt
- Prahova
- Sălaj
- Satu Mare
- Sibiu
- Suceava
- Teleorman
- Timiș
- Tulcea
- Vâlcea
- Vaslui
- Vrancea
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰