Antena Meniu Search
x

Video Studenții vor avea interzis la reșouri sau calorifere electrice în cămine. De câţi bani pe lună are nevoie un tânăr ca să trăiască în București: "Cam multicel"

Toamna se numără cheltuielile! Cazarea în căminele din Bucureşti s-a scumpit şi cu o sută de lei la unele universităţi. De teama facturilor, studenţii nu mai au voie să aducă reşouri sau calorifere electrice în camere. În plus, cursurile vor începe mai devreme la iarnă şi se vor încheia până când se înserează.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 27.09.2022, 19:38

Vezi și

Cristiana este studentă la inginerie medicală şi plăteşte pentru un loc în camera de cămin 500 de lei. Viaţa din Capitală depăşeşte însă cu mult bugetul stabilit cu părinţii.

Viața scumpă de student

Reporter-Cristiana Pihu, studentă: De câţi bani are nevoie un student care stă la cămin?

- La căminul meu plătesc 500 de lei, apoi pe mâncare, ba din oraş, ba când am cursuri mai multe, nu pot să vin să îmi gătesc, dau o mie de lei, şi să zicem pe ieşirile cu prietenii, colegii, ce mai fac eu prin București, independent, ar veni 300, 400 de lei. Un total la 2 mii pe lună. Cam multicel, dacă mă întrebați pe mine. Ne-a speriat că s-au scumpit toate!

Pe acelaşi subiect

La Politehnică, preţul pentru un loc în cămin porneşte de la 250 de lei. Deocamdată rămâne plafonat până în luna decembrie. De anul viitor, însă, costurile ar putea fi şi cu 70 la sută mai mari. Iar studenţii vor fi obligaţi să facă economie în fiecare zi:

Mihnea Costoiu, rector Politehnică: Să nu foloseasca aparate de încălzire, să încercăm să folosim cantinele universităţii, să nu gătim în cămine. În interiorul univesităţii gestiunea atentă, putem economisi. Să programăm orele, este recomandare pentru profesori și pentru studenți, în intervalul în care avem lumină. Încercam să închidem totul în jur de 17.30 în timpul iernii.

La Universitatea de Agronomie, tarifele au crescut cu 100 de lei faţă de anul trecut, iar estimările de la Academia de Studii Economice sunt similare.

Nicolae Istudor, rector ASE: Media regiei de cămin a fost la 150 de lei pe student, avem și trei și patru în cameră, și undeva la 250 la taxa. Probabil vom merge la 200, 250 la buget, 300 350 studenții cu taxa de camin.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Dacă studentul nu vrea să stea la cămin, atunci trebuie să știe că o garsonieră într-un bloc nou din zona Politehnică îil va costa 400 de euro, iar dacă vorbim despre un apartament ca acesta cu două camere, în jur de 550 de euro. Dacă va alege zona Universității, unde blocurile sunt mai vechi, trebuie să știe o chirie ajunge la 300 de euro pentru o garsonieră.

Preţurile au explodat la începutul toamnei fix în zonele pe care studenţii le caută cel mai mult.

Alexandru Adam, agent imobiliar: Timpuri Noi, unde se află facultatea Dimitrie Cantemir, Titulescu, Maiorescu, Tineretului, pe linia de metrou către Universitate, Unirii, către ASE, Universitatea Bucuresti, linia cu Politehnica unde e Dreptul, Medicina, Politehnica.

Dincolo de confort şi intimitate, după ce plătesc chiria, studenţii rămân cu mai puţini bani de buzunar.

Denisa, studentă ASE-reporter: Primele săptămâni nu o să ies în oraș foarte mult. Pe săptămână mă poate ajuta cu 200 de lei, asta vine pe zi 28 de lei.

- Ce faci cu 28 de lei pe zi?

- Mănânc la cantină, o cafeluţă, o prajiturică, dacă îmi ajunge.

La nivel naţional, universităţile au 120 de mii de locuri de cazare în cămine, dar cererea este cu circa 50% mai mare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Educatie » Studenții vor avea interzis la reșouri sau calorifere electrice în cămine. De câţi bani pe lună are nevoie un tânăr ca să trăiască în București: "Cam multicel"