Antena Meniu Search
x

Video Şcoala online, câştig de ambele părţi: Studenţii nu mai bat drumul până la facultate, universităţile plătesc facturi mai mici

Mulţi dintre studenţi vor face şi-n acest an cursuri online. Universităţile au mână liberă sa faca jumatate de cursuri în faţa calculatorului. Studenţii se bucură că nu mai bat drumul până la Universitate, iar Universitatea se bucură că economiseşte puţină energie şi plăteşte facturi mai mici. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 22.09.2022, 20:38

Shutterstock Vezi și

Dacă cei mai mulţi dintre elevi s-au bucurat să scape de şcoala online, studenţii cer în continuare să stea acasă. Aşa că unele cursuri vor rămâne la distanţă în acest an. 

Alex Alexandrescu, prim-vicepreşedinte Asociaţia Studenţilor: Cursurile online sunt una dintre revendicările studenţilor. În ciuda faptului că învaţă de acasă, aceste lucruri aduc anumite avantaje din punct de vedre al comodităţii şi nu scad din calitatea actului educţaional. 

Universităţile plătesc facturi mai mici

Dar ar putea să scadă din facturile pe care le primesc universităţile. Facultatea de Litere de la Universitatea Bucureşti, de exemplu, a şi anunțat că la iarnă mută multe cursuri online, din cauza preţurilor mari la energie. 

Pe acelaşi subiect

conf. univ. dr  Octavian Bunoiu, preşedinte ARACIS: Cu siguranţă nu acesta a fost obiecivul pentru care ne-am gâdit să facem cursuri online, dar universităţile pot să-şi optimizeze modul în care fac şcoală şi să ia în calcul şi acest lucru. 

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior a stabilit că se pot face online cel mult jumătate dintre cursuri.

Marina Amarandei, purtător de cuvânt Universitatea Bucureşti: Noi însă, în cadrul Universităţii din Bucureşti, am mers pe un procent de maxim 25%. 

Antonio Momoc, decan Facultatea de Jurnalism: Există pentru fiecare domeniu ştiinţific un procent maxim acceptat de derulare a cursurilor online. De exemplu, dacă vorbim despre multimedia sau despre comunicare digitală, desigur că profesorul poate să anunţe prin fişa disciplinei că vor exista un număr de ore de predare în online. 

Însă nu orice facultate îşi poate ţine cursurile online. Facultăţile de Medicină, Politehnică, Academia de Studii Economice, dar şi mai multe facultati ale Universităţii Bucureşti: chimie, fizică, matematică sau geografie vor face cursuri cu prezenţă fizică în proporţie de 100%.

Cristian Preda, decan Ştiinţe Politice: Dorinţa tuturor membrilor facultăţii este să facă faţă în faţă. Nu ne gândim să facem economii disrugând calitatea învăţământului.

Iar mulţi dintre tineri n-ar renunţa pentru nimic la adevărata studenţie. 

''Mie îmi plae experienţa de a merge la facultate, mi se pare o parte importantă. 

Cursurile online cum ţi se par?

Nu mi-au plăcut deloc. '' 

''Îmi place fizic, pentru că sunt mai atentă decât online, online imi găsesc mereu ceva de făcut în casă.'' 

La polul opus sunt cei care au şi alte lucruri de făcut.

''În majoritate studenţii muncesc şi este foarte greu, spre exemplu, fetiţa mea a terminat o facultate, acum e la a doua, pregăteşte o altă licenţă, se înscrie şi la master şi este foarte greu.'' 

Cele mai multe dintre universităţile din ţară vor începe cursurile în 3 octombrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Şcoala online, câştig de ambele părţi: Studenţii nu mai bat drumul până la facultate, universităţile plătesc facturi mai mici