Antena Meniu Search
x

Video Daria şi Cristiana, două eleve din Galaţi cu visuri măreţe, au fost acceptate la Harvard. Următoarea oprire: NASA

Există visuri care se înalţă până la stele! Iar când ele devin realitate, satisfacţia şi mândria cu greu mai pot fi descrise în cuvinte. Două eleve de clasa a 12-a, din Galaţi, au fost deja acceptate la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Daria şi Cristiana vor studia fizica la Harvard şi se pregătesc să-şi facă simţită prezenţa chiar şi la NASA. 

de Adrian Obreja

la 06.02.2022, 21:41

Vezi și

Ce pentru mulţi par a fi limbi străine, pentru Daria şi Cristiana sunt exerciţii banale. 

Cristiana Murgoci: În clasa a 2-a am început să particip la toate concursurile de matematică. Deci cam atunci am început cu competiţiile, dar să-mi doresc să fiu la Harvard cred că din clasa a noua. În clasa a 6-a am descoperit fizica şi mi-a plăcut că pentru prima dată aveam o aplicaţie în lumea reală a matematicii. Şi asta m-a fascinat foarte mult la fizică. 

Daria şi Cristiana vor da Bacalaureatul în vară, dar ştiu deja unde vor merge la Facultate. Numeroasele premii obţinute la olimpiadele internaţionale le-au asigurat un loc la Harvard. Cristiana a lăsat Galaţiul în urmă, învaţă acum la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Daria îşi va încheia studiile la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Un loc în care dascălii le tratează ca pe egalii lor. 

Romeo Zanfir, director CNVA Galaţi: În 5-8, Daria mi-a fost într-un fel, ca să glumesc, adversară, din cauză că o aveam elevă pe cealaltă gălăţeancă care a fost admisă la Harvard. Deci în 5-8. Din clasa a noua colaborez cu ea şi este o elevă deosebită, cu o capacitate foarte mare de efort şi cu o inteligenţă deosebită. Până acum şcoala noastră a obţinut aproximativ 60 de medalii în cei 40 de ani, 50 de ani. Aceste medalii sunt foarte importante pentru noi pentru a cultiva spiritul de competiţie şi cercetarea în rândul elevilor. 

Pe acelaşi subiect

Daria şi Cristiana se pregătesc să-şi facă simţită prezenţa chiar şi la NASA

Fetele vor pleca în august spre Statele Unite. Una este pasionată de fizică şi astro-fizică, celalată de fizică şi informatică. Ambele au planuri mari de viitor. Ambele vor să exceleze în domenii care pentru mulţi dintre noi par... din filme. 

Cristiana Murgoci: Acum se dezvoltă calculatoarele cuantice foarte mult. Şi pentru asta îmi trebuie fizică, matematică şi informatică. Aş avea ocazia să excelez la toate la facultate. Şi cred pe asta aş vrea să merg mai departe. Acum mi-ar plăcea pe calculatoare cuantice sau Quantum Computing. E un domeniu foarte nou, care se dezvoltă foarte repede în momentul acesta şi ar putea schimba radical tehonologia actuală şi sunt foarte entuziasmată pentru asta. 

Pe Daria, astro-fizica ar putea-o ajuta să răspundă la întrebări pe care şi le pune din copilărie. 

Daria: Astro-fizica, cuprinzând tot cosmosul, este cea care nu lasă nimic pe dinafară. Cuprinde toate întrebările. Una dintre întrebări este, dacă suntem singuri în univers? Dacă vom da vreodată de ei, dacă merită să-i căutăm. Asta ar fi una dintre ele. Şi alta ar fi: unde este viitorul nostru? Cât de mult putem noi supravieţui pe planeta pe care suntem? Dacă viitorul nostru este să ne conservăm planeta sau să mergem pe Marte, în alt sistem solar. Dacă vom ieşi vreodată, ca oameni, din sistemul acesta solar. 

Amândouă au avut alături oameni care le-au ajutat să devină ce sunt acum. Familie, prieteni sau... chiar actuali studenţi la Harvard. Andrei Radu e în anul patru la prestigioasa universitate americană. 

Andrei Radu, student la Harvard: Cel mai important aspect este că ne putem alege cursurile. Cu foarte puţine restricţii. Şi în momentul în care faci ceea ce-ţi place şi nu-ţi este impus din exterior ai mult mai mult spor şi înveţi mult mai repede şi bine. O altă chestie foarte importantă este integritatea academică. Se verifică foarte mult tot ceea ce scriem şi nu există niciun fel de loc pentru erori, să zicem intenţionate sau nu, adică plagiat. 

NASA abia a lansat cel mai performant telescop spaţial, James Webb, pe 25 decembrie 2021, alături de Agenţia Spaţială Europeană şi de Agenţia Spaţială Canadiană. Ambele fete ar putea ajunge să îl manevreze, peste câţiva ani, pentru că Agenţia Spaţială Americană e mereu în căutare de tineri geniali. 

Knicole Colon, Astrofizician NASA: Pentru toţi studenţii de acolo, inclusiv Daria şi Cristiana, astronomia poate necesita mult timp. Pentru că atunci când ai misiuni pe care vrei să le dezvolţi, necesită în spate o muncă de cercetare minuţioasă. Orice vă conduce în pasiunea vostră, continuaţi pe acest drum, pentru că niciodată nu veţi şti unde vă poate duce. Urmaţi-vă calea!

Fetele vor să revină în ţară după absolvirea facultăţii. Daria vrea să înfiinţeze o catedră de astrofizică în România. Cristiana vrea să găsească soluţii concrete pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional şi sistemul sanitar românesc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Educatie » Daria şi Cristiana, două eleve din Galaţi cu visuri măreţe, au fost acceptate la Harvard. Următoarea oprire: NASA