Antena Meniu Search
x

Video Structura noului an şcolar s-ar putea schimba din nou. Promisiunile Ligiei Deca, noul ministrul al Educaţiei

Noua structură a anului şcolar, cu cinci module, ar putea fi schimbată din nou de anul viitor. Noul ministru al Educaţiei spune că va evalua această măsură înainte de a o permanentiza sau a renunţa la ea. Ligia Deca a promis şi că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul se vor schimba doar pentru elevii care intră la gimnaziu şi la liceu toamna viitoare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 14.10.2022, 14:50

Vezi și

Nevoia de schimbare a sistemului de învatamant e urgentă pentru noul ministru de la Educaţie, dar forma noii legi nu este încă finalizată. Deşi fostul ministru Sorin Cîmpeanu se lăuda luna trecută că e gata, Ligia Deca mai are nevoie de timp pentru consultări. Nu ştie să spună cum se vor schimba admiterea la liceu sau examenul de Bacalaureat. "Vom discuta cu specialisti care sa ne dea un punct de vedere avizat si sa venim cu o formula", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Dacă legea va ajunge in Parlament pana la finalul acestui an, atunci modificarile vor intra in vigoare din toamna viitoare

Ministrul susţine că îşi doreşte predictibilitate în tot ce înseamnă evaluarea elevilor. "Schimbari care ţin de Evaluarea nationala sau admiterea de liceu să înceapa cu cei care încep clasa a cincea Examenul Bacalaureat, sa poata intra in vigoare numai pentru cei care intra in clasa a noua. Când un copil intra într-o etapă trebuie să ştie cum o finaliza", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei. Dacă legea va ajunge in Parlament pana la finalul acestui an, atunci modificarile vor intra in vigoare din toamna viitoare. Astfel, elevii de clasa a cincea vor avea o admitere diferita la colegiu din anul 2027. La fel se va intampla si cu elevii care vor urma sa sustina examenul de Bacalaureat.

Nici de structura anului şcolar nu pot fi încă siguri elevii şi părinţii acestora. Cele cinci module introduse de Cîmpeanu rămân în picioare doar anul acesta. De anul viitor vor fi reanalizate. Iar şcoala online nu ar trebui să mai fie luată în calcul de profesori oricât de friguroasă va fi această iarnă. "Prioritatea noastra este sa tinem scolile deschise indiferent de piata energetica. In esenta orice crestere de facturi pe perioada iernii nu poate veni decat doar dupa o crestere de consum", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei. Despre reforma educaţiei se vorbeşte în România din anul 2016 cel puţin, de când a început şi proiectul preşedintelui Iohannis, România Educată. Noul proiect de lege ar trebuie prezentat în următoarele două săptămâni. Au fost consultate până acum peste 12.000 de persoane în 43 de zile de dezbatere publică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Structura noului an şcolar s-ar putea schimba din nou. Promisiunile Ligiei Deca, noul ministrul al Educaţiei