Antena Meniu Search
x

Video Stupizenia şi birocraţia din sistemul românesc de învăţământ: Bill Gates nu ar avea nicio şansă să se angajeze în vreo universitate de la noi

Bill Gates n-ar avea nicio şansă să se angajeze în sistemul universitar românesc pentru că nu e... calificat. Și la fel li se transmite tuturor specialiștilor cu experiență, care ar vrea să devină profesori. Între timp, universitățile duc lipsă de dascăli. Tinerii care şi-ar dori un loc la catedră sunt descurajaţi de birocrația excesivă și de salariile ruşinos de mici.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 24.05.2022, 20:59

Vezi și

Cristian lucrează în mediul privat încă din studenție. Pasiunea pentru IT l-a făcut să ramână aproape şi de mediul universitar.  A urmat un master și un doctorat în paralel cu jobul și așa a ajuns la catedră. Primește, în medie, 45 lei pe oră pentru munca sa. "Vedem că tot mai puţini sunt cei care decid să rămână în universitate. Dacă suntem la plata cu ora e o birocraţie, e o parte de documentaţie care se face anual şi poate ar merita simplificată ", a declarat Cristian Coșariu -  manager proiect informatic. Instituţiile de învăţământ superior au cea mai scăzută rată de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare. Există specialiști care vor să se angajeze, dar nu pot din diverse motive care nu au legătură cu pregătirea lor.

O soluție pentru a atrage specialişti la catedră ar fi recunoaşterea experienţei

Florin este manager într-o companie de IT. Un job full time la catedră îl sperie. Deşi în fiecare an peste 1000 de studenţi învaţă de la specialiştii din firmă, prin cursuri, seminarii, laboratoare sau proiecte. "Nu ştiu dacă aş avea curajul. Aşa cum este cadrul legislativ acum, nu ma încântă foarte tare. Sunt multe condiţii, sunt multe constrângeri", a declarat Florin Ciocan. Nici măcar Bill Gates nu s-ar califica pentru un post într-o universitate din România cu profil tehnic: nu îndeplinește grila de concurs sau nu are un îndrumător de laborator. La Timișoara, deficitul cadrelor didactice se apropie de 15%.

"Eu spun că dacă vreau să-l angajez pe Bill Gates nu o să pot pentru că nu are condiţii care sunt birocratice", a declarat Florin Drăgan – rector Universitatea Politehnica Timișoara. Deficitul de profesori se reflectă în piaţa muncii, care primeşte mai puţini absolvenţi și mai slab pregătiţi. O soluție pentru a atrage specialişti la catedră ar fi recunoaşterea experienţei, astfel încât companiile să fie interesate ca angajații lor să facă studii de doctorat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Stupizenia şi birocraţia din sistemul românesc de învăţământ: Bill Gates nu ar avea nicio şansă să se angajeze în vreo universitate de la noi