Antena Meniu Search
x

Video Topul celor mai căutate ţări pentru studenții români. Ce costuri implică studiile în străinătate

Din ce în ce mai mulți elevi și studenți români aleg să studieze în străinătate. Care sunt destinațiile preferate de aceștia dar și ce costuri implică studierea la universitățile din afara țării. 

de Redactia Observator

la 17.08.2022, 14:01

Vezi și

Tinerii pleacă în străinătate pentru studii, de la vârste din ce in ce mai mici. Potrivit unor studii recente numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale şi liceale în străinătate a crescut cu 20% în ultimii doi ani, iar cele de licenţă chiar mai mult. 

Care sunt Țările preferate de studenții Români

Pe primul loc în top găsim Olanda. . Mai multe universităţi din ţară, inclusiv cele mai căutate, cum ar fi cele din Amsterdam, Utrecht, Eindhoven şi Maastricht, îi sfătuiesc pe studenţii străini care vor să li se alăture, să ia totuşi în calcul alte destinaţii de studiu pentru că în aceste oraşe nu mai sunt locuri de cazare disponibile pentru studenţi.

Pe locul 2 se află Marea Britanie, urmată de Italia, Danemarca, Germania şi Spania.

Pe acelaşi subiect

Cât costă studiile în străinătate

Olanda este dealtfel şi una dintre cele mai scumpe destinaţii. Studiile aici se ridică la aproximativ 2.000 de euro pe an, la care se adaugă cel puţin încă o mie de euro lunar pentru traiul de zi cu zi.

Germania însă este mai accesibilă. Taxa pentru studii începe de la 380 de euro pe semestru. Iar dacă vreţi să studiaţi în Italia sau Belgia, trebuie să ştiţi că aici costurile pentru studii încep de la 1.000 de euro pe an, la care se adăugă, evident, cheltuielile lunare.

Unele universități din Olanda îi sfătuiesc pe studenții străini care vor să li se alăture să ia în calcul alte destinații de studiu, din cauza lipsei locurilor de cazare / Olanda e în topul destinațiilor pentru tinerii români care vor să învețe în străinătate

Locurile de cazare pentru studenți, insuficiente în mai multe orașe din Olanda 

Mai multe universități din Olanda, inclusiv cele din Amsterdam, Utrecht, Eindhoven și Maastricht, îi îndeamnă pe studenții străini care doresc să li se alăture să își reevalueze opțiunea de studii și ia în considerare alte instituții de învățământ superior, relatează The Brussels Times. Motivul: numărul insuficient de locuri de cazare pentru studenți, în aceste orașe.

Cei care nu au găsit un loc de cazare până la începutul lunii august sunt sfătuiți să aibă în vedere și posibilitatea de a apela la alte instituții de învățământ, după cum a spus o reprezentantă a Universității Libere din Amsterdam pentru agenția olandeză de presă ANP.

The Brussels Times notează că, de la începutul anului, Universitatea Liberă avertizează că există dificultăți în privința găsirii unor locuri de cazare în capitala olandeză. Situația este similară în Utrecht, unde studenții care nu și-au găsit cazare sunt, de asemenea, îndemnați să analizeze posibilitatea de a studia în alte părți. Iar Universitatea Twente le-a cerut, de asemena, studenților care nu au unde să se cazeze să se mute în alte localități, potrivit sursei citate.

Aceasta arată că, la începutul precedentului an universitar, peste 26.000 de studenți din Olanda nu aveau unde să locuiască, potrivit datelor unui centru specializat în domeniu. Numărul studenților a crescut, în ultimul an universitar, cu 12%, până la 115.000. Studenții străini reprezintă circa un sfert din totalul populației de studenți din Amsterdam și peste jumătate la Maastricht.

Olanda, Marea Britanie și Italia, în topul preferințelor studenților români ca destinații de studiu

În topul destinaţiilor de studiu pentru care aplică tinerii români, Olanda se află pe primul loc, urmată de Marea Britanie, Italia, Danemarca, Germania şi Spania, arată IntegralEdu.

Din punct de vedere al domeniilor alese, lucrurile nu sunt schimbate faţă de anii anteriori. Astfel, elevii români preferă Computer Science & Engineering. Pe locul doi se află studiile europene, urmate de Business şi Creative Media and Game Technologies. Urmează domeniul Aerospace Engineering, înlocuind domeniul Drept, care se găsea anul trecut pe aceeaşi poziţie.

Au crescut cu 50 % aplicațiile pentru studii de licență în SUA. În contextul sanitar actual, numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale şi liceale în străinătate au crescut cu 20% în ultimii doi ani. În topul preferinţelor se situează Marea Britanie, urmată de alte destinaţii europene precum Elveţia, Germania şi Spania, arată IntegralEdu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Topul celor mai căutate ţări pentru studenții români. Ce costuri implică studiile în străinătate