Antena Meniu Search
x

Video Voicu a fost admis deja la o facultate din Berlin, dar nu ştie când va da BAC-ul: "E o frică în mine". Ce promite ministrul Educaţiei

Informaţie extrem de importantă pentru milioane de părinţi şi copii, obţinută în exclusivitate de Observator! Anul şcolar ar putea fi prelungit dacă profesorii nu opresc greva. Ligia Deca ne-a mai declarat că elevii nu vor rămâne în niciun caz cu mediile neîncheiate. Asta deşi prima zi de înscrieri la Bacalaureat a găsit cele mai multe secretariate cu lacătul pus pe uşi. Dascălii au refuzat să completeze fişele copiilor. Şi evaluările de la clasa a şasea, programate mâine, au fost amânate pentru a doua oară de Ministerul Educaţiei. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 29.05.2023, 19:24

Vezi și

Vasile Busuioc, director Colegiul Tehnic "Decebal" Drobeta Turnu Severin: Nu va fi astăzi zi de înscriere! 

Şi asta pentru că întreg personalul şcolar, didactic şi nedidactic, este în grevă, la acest liceu din Drobeta Turnu Severin. Aşa că elevii care au încheiat clasa a XII-a au fost anunţaţi să nu vină deocamdată la înscrieri. 

Medana, elevă clasa a XII-a Liceul Tehnic "Decebal": Este o mică teamă, de ce să nu... Astăzi erau înscrierile la matematică, română şi biologie. 

La Bucureşti, am găsit si elevi norocoşi. La Colegiul Caragiale cele două secretare lucrează: i-au înscris pe copii la examenul maturităţii, în lipsa diriginţilor.

Pe acelaşi subiect

Mădălina Iacob, reporter Observator: Cererile de înscriere sunt însă nule dacă situația școlară a elevilor de clasa a XII-a nu va încheiată. Tocmai din acest motiv sunt licee care au ales astăzi să scrie aceste fișe pentru că ele nu pot fi validate în sistem.

Mediile neîncheiate, cea mai mare problemă

Problema cea mai mare o reprezintă, de fapt, mediile neîncheiate ale copiilor. Au mai rămas două zile până la minivacanţa de 1 iunie, când elevii din ultimul an de liceu încheie, oficial, şcoala.  

Andreea Bodea, director Colegiul I.L. Caragiale Bucureşti: În momentul în care greva s-a încheiat, a două zi profesorii sunt prezenți la școală, în cursul dimineții încheie situația, după prânz se face un consiliul profesoral, se validează situația școlară și dacă mai apuc să le dau premiile binemeritate, ar fi bine. 

Ligia Deca spune că e pregătită şi pentru cel mai sumbru scenariu

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: În cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul şcolar. Să nu încheiem mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Dacă situaţia o va impune, putem modifică structura anului şcolar. 

Ce se întâmplă cu elevii admişi la facultăţile din străinătate

Elevii care au fost admiși deja la facultăţile din străinătate nu pot aştepta însă nici după greva dascălilor și nici după calendarul modificat din România. Voicu speră să ajungă la timp la cursurile de teatru din Berlin. 

Voicu Dumitraș, elev admis la o universitate din Berlin: E o frică în mine că facultatea o să îmi ceară, mi-au zis că la început de iulie o să mă poată înrola lejer, bacalaureatul era cel mai sigur pas dintre toate, după ce mergi la o audiție de cinci etape, după ce mergi la Berlin de nu știu câte ori...

Şi Robert trebuie să trimită toate documentele în Olanda până la 1 august, iar Maria, în Canada. 

Robert, elev: Pe data de 22 august trebuie să fiu fizic în Olanda cu diplomă de bacalaureat la mine. Sper să fie decalat doar cu câteva zile astfel încât să pot face rost de diplomă rapid, altfel vor fi consecințe grave. 

Maria, elevă: Am vorbit cu facultatea și cel mai probabil o să îmi mai dea un timp să depun actele

Promisiunile ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei le promite că se va ocupă punctual de aceste cazuri.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Vom lua și noi legătură cu omologii din alte state pentru a le explica situația și pentru a încerca să îi ajutăm pe cei care au nevoie de un timp suplimentar. 

Până la noi ordine, Bacalaureatul și Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a rămân să se desfăşoare la datele fixate: 12 şi 19 iunie. Evaluările de clasa a şasea au fost amante din nou, pentru 12 şi 13 iunie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Voicu a fost admis deja la o facultate din Berlin, dar nu ştie când va da BAC-ul: "E o frică în mine". Ce promite ministrul Educaţiei