Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Care este secretul fericirii. Ce poţi face pentru a duce o viaţă frumoasă

Care este secretul fericirii? Unii ar putea spune că e vorba despre bani, faimă sau putere. Alţii, mai romantici, ar putea crede că e vorba despre găsirea perechii potrivite. De 85 de ani, cercetătorii de la Harvard fac un studiu în întreaga lume pentru a afla ce ne încântă. Iar la fiecare doi ani, specialiştii vin cu actualizări. 

de Redactia Observator

la 14.03.2023 , 21:18

Totul se rezumă la ceea ce specialiştii numesc integrare socială. Adică apropierea de ceilalți este ceea ce îi face pe oameni fericiți de-a lungul vieții. Relațiile pozitive ne mențin mai fericiți, mai sănătoși și ne ajută să trăim mai mult.

Keren Rosner, psiholog: Emoţiile sunt foarte mult influenţate de relaţiile pe care le avem cu ceilalţi. Fluxul afectiv pe care-l simţim faţă de ceilalţi, faţă de persoanele apropiate, emoţiile pe care le primim în şi din relaţii nu sunt doar benefice şi aduc stare de bine şi optimism, dar ne aduc fericirea, ne aduc împlinirea.

Rezultatele cercetării arată că oamenii leagă prietenii şi găsesc dragostea şi fericirea în momentele în care se aşteaptă cel mai puţin. 

Vezi și

Andy Szekely, autor dezvoltare personală: Dacă încerci să cauţi fericirea cu obstinaţie pare ca linia orizontului... fuge de tine. Şi atunci, da, am găsit fericirea, dar nu căutând-o, ci concentrându-mă pentru a avea pace în interior. Eu cred că fericirea e o consecinţă a păcii interioare. 

Cercetătorii spun că rețelele sociale ne pot ajuta să fim fericiţi, dar numai dacă sunt folosite pentru a crea conexiuni cu ceilalți, nu pentru a urmări pasiv pozele sau postările cuiva. 

Dan Popa, sociolog: Ce putem face este să încercăm să aducem cât mai mult din aceste interacţiuni faţă în faţă în interacţiunile pe care le facem la distanţă. Am trăit de curând episodul acesta cu pandemia în care am văzut diferenţele între întâlnirile faţă în faţă şi întâlnirile prin platformele acestea de video-conferinţă.

Românii nu au o definiţie exactă a fericirii, dar numitorul comun al celor mai mulţi îl reprezintă familia şi prietenii. 

Român: Familia mea, succesele pe care le obţin prin studii, prin ocupaţiile pe care le am. 

Român: Cei mai fericiţi posibil. Noi găsim bucuria în lucruri micuţe. 

Român: Spre exemplu, o masă aici, la 5,50 lei. Face la burtică bun. 

Român: Sănătatea alor mei, relaţia cu prietenul meu. Îmi plac foarte mult animăluţele mele. Să zic aşa, sunt înconjurată de pozitivism. 

Cercetătorii atrag însă atenţia că nu se poate să fim fericiţi tot timpul. Fiecare are la un moment dat provocări mai mici sau mai mari pe care trebuie să le depăşim. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Entertainment » Care este secretul fericirii. Ce poţi face pentru a duce o viaţă frumoasă