Antena Meniu Search
x

Video Omagiu pentru Nicolae Iorga, 150 de ani de la nașterea marelui istoric

La 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României îl omagiază pe marele istoric, în cadrul proiectului "Ziua Recunoștinței pentru Valorile Naționale". Evenimentul se va desfășura sub forma unei Mese Rotunde, la care sunt invitați să participe istorici, oameni de cultură, academicieni, dar și tineri preocupați de trecutul istoric al țării noastre. Ziua Recunoștinței pentru Valorile Naționale are loc, în fiecare an, în luna noiembrie.

de Redactia Observator

la 10.10.2021, 08:44

Vezi și

Marile personalități contemporane se unesc în jurul valorilor naționale. Cea de a treia ediție a evenimentului "Ziua Recunoștinței pentru Valorile Naționale face parte dintr-un amplu proiect național, ințiat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în 2019, care are ca scop promovarea valorilor culturale și naționale românești, prin omagierea celor mai importante personalități care au avut un rol semnificativ în istoria și cultura poporului român.

Filip Iorga, istoric literar: Memoria si excelența de azi merg foarte bine împreună. Nu cred că putem să  fim  competenți sau să lăsăm în urmă ceva cu adevărat consistent, fără să ne raportăm la valorile și reperele din trecut. Orice inițiativă care are în vedere recuperarea și desprăfuirea unor valori ale trecutului este foarte importantă.

150 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga

În cadrul Mesei Rotunde va fi omagiată personalitatea excepţională a lui Nicolae Iorga. Istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic, membru titular al Academiei Române, Iorga a fost o personalitate care a creat şcoală şi a dat substanţă culturii naţionale, influențând puternic viaţa social-politică a ţării sale.

Filip Iorga, istoric literar: Nicolae Iorga este un reper în istoria României, în istoria scrierii istoriei, dar în același timp în istoria fondării României Mari și în tot ceea ce înseamnă consolidarea unei identități românești. Nicolae Iorga e un om al recordurilor, daca îi citim biografia rămânem uimiți, ne întrebam când a avut timp să facă atâtea lucruri și ce capacități avea.

Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici om de știință: Este una dintre personalitățile cele mai marcante, un model, pentru valoarea lucrărilor sale și contribuțiilor sale, dar si pentru imensa contribuție pe care a avut o la culturalizare poporului.

Valentin Teodosiu, actor: Pentru România, Iorga, cred că este una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare personalitate, cel mai mare savant și istoric, pe plan mondial, născut în România.

Dan Puric, actor: Vezi un uriaș călcând în istorie și în fiecare pas să fie ecoul veșniciei? Ăsta este Iorga! În fiecare pas al lui este ecoul veșniciei, el este un munte.

Acad. Eugen Simion, istoric literar: Iorga este o mare personalitate, una din marile personalități ale culturii noastre. L-aș compara cu Sadoveanu în literatură +3.29 El a făcut istoria noastră, el a reconstituit-o, deci putem spune ca el a făcut-o.

Valeriu Râpeanu, critic si istoric literar: Iorga era, a fost un om de știință, un enciclopedist. El are înaintași, Dimitrie Cantemir, Bogdan Petriceicu Hasdeu, dar opera si demersul lor privește anumite epoci, privește anumite direcții, privește anumite ramuri ale științei, Iorga le îmbrățișează pe toate.

Nicolae Iorga, cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile

Cunoscut în întreaga lume, Iorga a avut o activitate ştiinţifică excepţională, fiind autorul a peste 1000 volume, peste 12.500 de articole şi studii, peste 5000 de recenzii. Este autorul a numeroase sinteze, culminând cu Istoria Românilor în 10 volume, pentru care a fost numit cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile.

Filip Iorga, istoric literar: Se spune că nu prea există disciplină sau domeniu în care Nicolae Iorga să nu fi intervenit, sau să nu fi fost deschizător de drumuri.

Acad. Eugen Simion, istoric literar: Cartea lui, Istoria Literaturii Romanești Contemporane este o opera uriașă, nu o mai poate face cineva. El a citit totul, a descoperit totul, a mers în mânăstiri, în arhive. A scris acestă carte, care este memorabilă si monumentală, scrisă cu o știință greu de egalat în istorie, dar și cu talent.

Valeriu Râpeanu, critic și istoric literar: Prin conferințe, prin cărți, prin tot ce i-a stat la îndemână, prin lecțiile lui, construiește acest mit, al României Mari, el a pregătit sufletește poporul roman.

Prin organizarea acestui eveniment Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României dorește să încurajeze tinerii să își utilizeze cunoștințele de istorie într-un mod creativ și coerent, deoarece doar prin descoperirea și înțelegerea trecutului ei vor putea construi solid și responsabil viitorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Entertainment » Omagiu pentru Nicolae Iorga, 150 de ani de la nașterea marelui istoric