Antena Meniu Search
x

Update Evaluare naţională 2021 - barem limba şi literatura română. Profesoara Cristina Tunegaru a rezolvat subiectele - VIDEO

Subiectele primite de elevi la Evaluarea Naţională 2021, în proba scrisă la Limba şi Literatura română, au fost considerate accesibile de majoritatea. Profesoara Cristina Tunegaru a prezentat live video pe Observatornews.ro cum se rezolvă subiectele la Evaluarea Națională din 2021.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 22.06.2021, 12:57

Subiectele la limba română, de la Evaluarea Naţională, au fost publicate pe observatornews.ro. Rezolvarea lor a fost live video pe observatornews.ro/live.

REZOLVAREA SUBIECTELOR la Limba română

Subiectul I. Elevii de clasa a 8-a au susţinut azi prima probă la Evaluarea Naţională 2021, la Limba şi literatura română. La primul subiect, elevii au primit două texte de citit pentru a putea răspunde la cerinţele formulate. Primul text este Pantera Neagră, scrisă de Sorin Titel, iar al doilea un articol din Dilema Veche, "Falsa generozitate", de Stela Giurgeanu.

Pe acelaşi subiect

A. 1. Notează două cuvinte care arată timpul în care se desfăşoară acţiunea din textul 1 - 2 puncte.

După-amiaza de duminică; vară.

2. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect - 2 puncte. Gicone intră în joc

b) în a doua repriză a meciului.

3. Scrie în caseta litera corespunzătoare răspunsului corect - 2 puncte. Gicone are înălţimea de

b) 1 metru şi 64 de centimetri.

4. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect - 2 puncte. Deoarece a oferit prietenei sale din clasa a IV-a un obiect primit cadou, fetiţa crede

a) că va fi certată de bunica.

5. Notează în dreptul fiecărui enunţ pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia - 6 puncte

Stadionul se afla la marginea oraşului - corect

Romică a suferit un accident în timpul meciului anterior - incorect

În meciul în desfăşurare, Gicone a purtat celebrul său tricou negru - incorect

Familia îşi îndeamnă copilul să fie generos - corect

În clasa a IV-a, fetiţa îi face cadou prietenei sale păpuşa cea mai frumoasă - incorect

Falsa generozitate înseamnă să le oferi altora ceea ce ţie nu îţi mai trebuie - corect

6. Menţionează tiparul textual identificat în fiecare dintre fragmentele de mai jos - 6 puncte

a) "- Credeam că m-ai uitat. 

- Cum era să te uit?"

R: Tiparul textual este dialogat.

b) "glasul lui Gicoane deveni foarte prietenos, primi acel timbru special pe care glasul unui bărbat nu-l capătă decât atunci când vorbeşte cu un prieten drag. Glasul lui Gicoane deveni aproape copilăros, de o puritate caldă, catifelată."

R: Tiparul textual este descriptiv.

7. Prezintă, în cel puţin 30 de cuvinte, o legătură între cele două fragmente - 6 puncte

Prima legătură este cea a prieteniei. Primul text prezintă apropierea dintre Romică şi Gicoane. Primul îşi doreşte să devină portar, iar prietenul său îl sprijină. În textul al doilea se evidenţiază prietenia dintre cele două fetiţe. 

 Elementul comun al celor două texte îl reprezintă tema prieteniei.

 În primul text, se observă sprijinul şi încurajarea pe care Romică i le oferă prietenului său. În textul al doilea, povestitoarea îşi aminteşte de acea situaţie în care a oferit unei prietene o cruciuliţă pentru a o ajuta să depăşească o situaţie dificilă şi pentru a-i arăta că este alături de ea. 

8. Crezi că ar trebui să îţi urmezi visul în orice condiţii. Motivează-ţi răspunsul în 50-90 de cuvinte, valorificând textul 1 - 6 puncte

Aşa cum se observă în primul text, în ciuda faptului că Gicoane crede că este dificil să fie portar, că ar o înălţime mică, continuă să fie portar şi îşi desfăşoară activitatea cu multă energie şi cu multă pasiune. Chiar spre finalul fragmentului puteţi vedea şi să vă folosiţi de acolo faptul că "are mişcări extraordinare", "îi surprinde pe toţi". În ciuda faptului că îşi pierde încrederea uneori, demonstrează că este un portar extraordinar. Puteţi face trimitere la aceste fragmente.

9. Asociază fragmentul din "Pantera neagră" cu un alt text literar, prezentând o asemănare şi o deosebire de conţinut între ele - 6 puncte

Puteţi să asociaţi cu orice alt text care are tema prieteniei. De exemplu: Cireşarii, Dumbrava minunată, cu tema prieteniei dintre om şi animal, sau orice basm popular, Povestea adolescentului miop. Aveţi o mulţime de texte cu această temă. Dacă alegeţi o poveste cu prietenia dintre om şi animal, evident diferenţa este că această prietenie este cu un animal umanizat. 

B - Gramatică. 1. Scrie răspunsul corect - 2 puncte. Conţin diftong toate cuvintele din seria:

 c) trăgeau; scânteia

2. Scrie răspunsul corect - 2 puncte. Seria care conţine doar cuvinte derivate este:

d) portiţă; fetiţei

3. Rescrie secvenţa "Adeseori mă gândeam că, dacă tot sunt ei atât de darnici, de ce nu-şi dau lucrurile prietenilor mei?", înlocuind cuvintele "darnici" şi "prietenilor" cu câte un sinonim adecvat contextului - 4 puncte

darnici - generoşi

prietenilor - amicilor, cunoscuţilor, apropiaţilor

4. Selectează, din fragmentul următor, trei substantive aflate în cazuri diferite, pe care le vei preciza - 6 puncte

"Glasul lui Gicoane deveni aproape copilăros, de o puritate caldă, catifelată.

- Ştii, mă, Romică, eu cât am stat în pat m-am gândit mult."

Glasul - nominativ

lui Gicoane - genitiv

de o puritate - acuzativ

5. Completează cu o propoziţie enunţul "Am cântărit mult timp decizia.", precizând tipul raportului sintactic din fraza obţinută - 6 puncte

şi i-am oferit cruciuliţa. Cele două propoziţii sunt principale şi există un raport de coordonare.

pe care am luat-o. Raport de subordonare.

6. Alcătuieşte o propoziţie afirmativă, în care pronumele demonstrativ "aceasta" să aibă funcţia sintactică de atribut (a) şi o propoziţie negativă, în care substantivul "stadion" să aibă funcţia sintactică de complement directe (b) - 6 puncte

a) Bucuria acesteia m-a impresionat.

b) Nu am văzut stadionul. 

7. Completează spaţiile libere cu formele corecte a cuvintelor scrise între paranteze - 6 puncte

ştii; arbitri; mingii; a creat; noştri; va participa.

Observator va prezenta live video cum se rezolvă subiectele la Evaluarea Națională din 2021.

Al doilea subiect la Limba şi literatura română

La al doilea subiect, elevii au trebuit să îşi imagineze că au participat la un joc alături de colegii lor, în curtea şcolii. Ei au trebuit să scrie un text narativ, de cel puţin 150 de cuvinte, în care să prezinţi o situaţie neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvenţă descriptivă şi una dialogată.

Elevii au primit 12 puncte pentru conţinutul compunerii şi 8 puncte pentru redactarea compunerii.

Rezultate Evaluare Naţională 2021

Pe evaluare.edu.ro şi www.observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a din România: subiecte barem şi rezultate evaluare naţională 2021.

Fiecare elev va avea un cod generat de aplicația informatică EvNat, care va fi distribuit la examenul de matematică, în momentul predării lucrării scrise.

Pe site-ul Edu.ro, luni, lista de note va fi însoțită de coduri, în loc de nume și prenume. Astfel, doar cei care au un cod pot vedea nota din dreptul acestuia.

Măsura a fost adoptată în conformitate cu Regulamentului privind protecția persoanelor fizice, la solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Notele vor fi publicate pe 29 iunie. Pentru a afla nota, introduceţi codul elevului aici.

Evaluare națională 2021 - cum se calculează media

Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a este un examen naţional şi reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial.

Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.

Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină EN fără taxă.

Cum să rezolvi subiectele la Evaluare Naţională 2021

"Când primeşti broşura, citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, toate subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.

Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează-te să înţelegi cerinţa fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care îl stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.

Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.

În situaţia încare constaţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.

Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări", mai spune Ministerul Educaţiei.

Reguli la intrarea în examen, la Evaluare Naţională 2021

Intrarea elevilor în sala de examen se va realiza până în ora 8,30, depozitarea bagajelor urmând a se face în sala special destinată, monitorizată audio-video. Toate sălile în care se desfăşoară activităţi specifice Evaluării Naţionale vor fi supravegheate audio-video şi vor avea pe uşă anunţul privind monitorizarea.

Se interzice candidaţilor să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, pentru comunicarea cu alte persoane.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Calendar Evaluare Naţională 2021

Potrivit ISMB, în actuala sesiune a Evaluării Naţionale, proba scrisă la Limba şi literatura română se va desfăşura pe data de 22 iunie şi proba la Matematică - pe 24 iunie. Elevii minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă de Limbă şi literatură maternă pe 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afişate pe 29 iunie şi contestaţiile vor putea fi depuse pe data de 30 iunie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate pe 4 iulie. 

Evaluare Națională 2021 - calendar sesiunea specială

Evaluarea Națională 2021 va avea o sesiune suplimentară în această vară, organizată pentru elevii care nu au putut să se prezinte la data stabilită inițial din cauza pandemiei Covid-19.

  • 28 iunie – 2 iulie 2021 Înscrierea la evaluarea națională - etapa sepecială
  • 5 iulie 2021 Limba și literatura română – probă scrisă
  • 6 iulie 2021 Matematica – probă scrisă
  • 7 iulie 2021 Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 9 iulie 2021 Depunerea contestațiilor (ora 14:00 – ora 20:00)
  • 10 – 11 iulie 2021 Soluționarea contestațiilor
  • 12 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor (după ora 12:00)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evaluare Naţională » Evaluare naţională 2021 - barem limba şi literatura română. Profesoara Cristina Tunegaru a rezolvat subiectele - VIDEO