Antena Meniu Search
x

81 de ani de la naşterea lui Ştefan Tapalagă, un maestru al scenei!

S-a născut într-un orăşel moldovenesc, a fost coleg cu Dem Rădulescu şi a studiat pantonima la Paris! Actorul de la Teatrul de Comedie din Bucureşti a devenit unul dintre cei mai iubiţi oameni ai scenei din România

S-a născut pe 4 aprilie 1933 la Dorohoi, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, fiind unul dintre cei mai buni elevi din clasa profesorului Finteşteanu - Sanda Manu, Dem Rădulescu şi Alex Lungu. În perioada următoare, pleacă la Paris pentru a studia pantomima cu Jacque Lecqoc.

A jucat pe scena Teatrului din Piteşti şi a Teatrului de Comedie din Capitală. De la primele apariţii scenice s-a afirmat ca o prezenţă interpretativă dotată cu reale calităţi comice şi dramatice. De-a lungul anilor, a dat viaţă unui număr impresionant de personaje, în sute de spectacole: "Zăpăcitul" de Molière, "Rinocerii" de Eugen Ionescu, "Fizicienii" de Dürrenmatt, "Livada cu vişini" de Cehov, "Casa inimilor sfărâmate" de G.B. Shaw, "Troilus şi Cressida" de Shakespeare, "Mătrăguna" de Machiavelli şi altele. A debutat pe marele ecran în filmul "Alo? Aţi greşit numărul" din 1958.

Consacrarea în cinematografie i-au adus-o "Nu vreau să mă însor "(1960) şi "Paşi spre Lună" (1963). Din şirul realizărilor pe marele ecran, mai cităm: "Brigada Diverse în alertă" (1971), "Dimitrie Cantemir" (1974), "Cercul magic (1975)" etc.

La 21 mai 1994, actorul din generaţia de aur a teatrului românesc pleacă definitiv dintre noi! A lăsat în urma personaje îndrăgite, melodii nemuritoare şi roluri de neuitat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » 81 de ani de la naşterea lui Ştefan Tapalagă, un maestru al scenei!