Antena Meniu Search
x

A cerut șpagă aproape 300.000 lei, ca ''să uite'' de datoriile unei firme. Fost inspector ANAF din Timiș, trimis în judecată de DNA

Un fost inspector ANAF din Timiș a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. E acuzat că a cerut mită aproape 300.000 lei, după ce a verificat o firmă care nu plătise TVA de peste 900.000 de lei, apoi ar fi întocmit un document conform căreia firma nu avea datorii.

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 16:29

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Conform rechizitoriului DNA, în perioada iunie 2015-februarie 2016, ar fi pretins și primit, în mai multe tranșe, prin virament bancar și în numerar, suma totală de 276.000 de lei, cu titlu de mită, de la omul de afaceri cercetat sub control judiciar, în legătură cu efectuarea unui control la firma fiului său, în urma căruia ar fi întocmit un raport de inspecție fiscală favorabil în baza căruia societății comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 lei.

''În realitate, Țăran Alexandru ar fi trebuit să constate caracterul fictiv al unor operațiuni comerciale (servicii de consultanţă şi management fictive “efectuate” de SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, în valoare totală de 5.003.586 lei TVA inclus) și să aplice prevederile legale care se impuneau. Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea funcționarului public, ar fi fost încheiate trei contracte de consultanță fictive cu societățile comerciale deținute de persoane din familia inspectorului fiscal, în baza cărora au fost plătite în numerar sau transferate în cont sumele de bani'', transmite DNA.

O parte din suma de 276.000 de lei primită, cu titlul de mită, ar fi provenit din suma de 968.436 lei rambursată societății în cauză ca urmare a controlului efectuat de inspectorul fiscal. Astfel, DNA Timișoara a dispus trimiterea în judecată a bărbatului, sub control judiciar, la data faptelor inspector în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) Timiș, bănuit de luare de mită, în formă continuată, instigare la spălarea banilor, în formă continuată și complicitate la evaziune fiscală, a unei persoane fizice, asociat și administrator al unei societăți comerciale și administrator de fapt al unei altei societăți comerciale, bănuit de dare de mită, în formă continuată, evaziune fiscală și spălarea banilor, în formă continuată.

În stare de libertate au fost trimise în judecată mai multe persoane fizice - administratori de firme -, precum și două companii. Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Timiș s-a constituit parte civilă. Au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?

Observator » Evenimente » A cerut șpagă aproape 300.000 lei, ca ''să uite'' de datoriile unei firme. Fost inspector ANAF din Timiș, trimis în judecată de DNA