Antena Meniu Search
x

Video A început "Maratonul Resuscitării" în Cluj-Napoca. Participanții pot învăța de la medicii și paramedicii SMURD tehnici esențiale de prim ajutor

Oricine poate salva o viaţă dacă are cunoştinţe minime de prim ajutor. Şi românii devin din ce în ce mai interesaţi să înveţe manevrele salvatoare. În Cluj-Napoca, a început maratonul resuscitării, unde participanţii învaţă cum să acţioneze în cazul unor accidente sau probleme cardiace.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 13.01.2024, 14:41

Vezi și

Alex Prunean, reporter Observator: Maratonul Resuscitării a început în urmă cu trei ore, la Cluj. Deși e sâmbătă dimineața, foarte multe lume a venit interesată cum să învețe să acorde primul ajutor. Pot învăța aici de la medicii, paramedicii și voluntarii SMURD ce trebuie să facă atunci când o persoană cade inconștientă lângă ei, cum pot ajuta pe cineva care se îneacă cu mâncare și extrem de important, cum identifică o urgență. Sunt oameni de toate vârstele aici care învață pe manechine să facă masaj cardiac, pentru că în cazul unui stop cardiac, primele minute sunt vitale. Între cinci și opt minute e timpul mediul în care o ambulanță poate ajunge la o solicitare, dar în cazul unui stop cardiorespirator, primele trei minute sunt vitale.

Datele arată că 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc ajutor la timp, dar în cazul în care cineva din jurul lor ar ști cum să acționeze, lucrurile s-ar schimba. Putem schimba lucrurile participând la cursuri de prim ajutor gratuit, la cele organizate de SMURD sau Crucea Roșie, cum este și în acest caz, dar și la cele private pentru că nu sunt deloc scumpe. Cu doar 200-300 de lei putem învăța cum să salvăm o viață.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » A început "Maratonul Resuscitării" în Cluj-Napoca. Participanții pot învăța de la medicii și paramedicii SMURD tehnici esențiale de prim ajutor