Antena Meniu Search
x

Video Aplicaţia ROeID promite să scape românii de cozile la ghişee. Plata taxelor sau depunerea unor declaraţii s-ar putea realiza cu un simplu selfie

Un selfie şi un video. De atât ar putea fi nevoie pentru a scăpa de drumuri la instituţiile publice, de la ANAF până la RAR. Autorităţile au lansat o nouă aplicaţie care promite eliminarea cozilor de la ghişee. Părerile românilor sunt împărţite: unii se bucură, alţii se tem că le vor fi furate datele personale cu noua tehnologie.

Alin Stan
de Alin Stan

la 25.05.2023, 20:38

Vezi și

Dosarul cu şină şi cozile la ghişeu vor dispărea, promit din nou autorităţile. Plata impozitelor, obţinerea cazierului sau depunerea unor declaraţii sunt acum la un selfie distanţă. O nouă aplicaţie permite conectarea automată pe mai multe platforme ale statului. Pentru autentificarea în aplicaţia ROeID avem nevoie de buletin pentru a-l scana, numele, CNP-ul şi seria. După scanarea buletinului trebuie să facem un selfie. "Este un pas care o să permită românilor să aibă un singur set de credenţiale utilizator-parolă în raport cu platformele furnizate de statul român în mediul online", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.

Valoarea proiectului este de aproximativ 20 de milioane de euro

Cu ajutorul ROeID, utilizatorii vor putea să acceseze, cu același profil, Ghiseul.ro, spaţiul privat virtual al ANAF, Hubul de servicii al MAI, platformele primăriilor şi chiar pe cele care țin de Uniunea Europeană. Practic, vom avea toate serviciile digitale accesibile într un singur loc. Deocamdată, aplicaţia este în teste şi merge doar cu ghişeul.ro. "Ţinta a fost de minimum 5 instituţii şi servicii publice. Noi astăzi avem o listă cu peste 10 instituţii cu care am semnat protocoale: instituţii publice, ministere care deţin sisteme informatice", a declarat Dragoş Vlad, preşedintele Autorității pentru Digitalizarea României.

"Mi-aş dori tot mai mult să nu merg fizic. Să găsesc cât multe informaţii pe site şi dacă se poate cu cât mai digitalizat, cu atât mai bine. Avantajul este reciproc", spune un cetăţean. "Ţi se pot fura datele de identitate, nu ştiu. Sunt puţin mai save în varianta să te duci fizic, decât să-i dai cuiva datele tale", spune o tânără. Aplicația reprezintă o soluţie și pentru românii din Diaspora.

"Era o mare problemă pentru că pe Ghişeul.ro nu puteau să-şi facă un cont decât dacă avea un card bancar emis în România. Un român din Diaspora şi fără cont bancar deschis în România o să poată să aibă cont pe ghişeul.ro şi să-şi rezolve toate probleme de acolo de la taxe, impozite locale, plăţi la ANAF şi până la emiterea gratuită a cazierului judiciar", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și Apple App Store. Valoarea proiectului este de aproximativ 20 de milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Aplicaţia ROeID promite să scape românii de cozile la ghişee. Plata taxelor sau depunerea unor declaraţii s-ar putea realiza cu un simplu selfie