Antena Meniu Search
x

Astăzi este SFÂNTUL PANTELIMON. Ce este bine să faci

Astăzi românii prăznuiesc Sfântul mare mucenic şi tămăduitor, doctor fără arginţi Pantelimon. Acesta este cunoscut şi ca Sfântul Ilie cel mic (sau cel şchiop), sau Pintilie Călătorul.

 Astăzi românii prăznuiesc Sfântul mare mucenic şi tămăduitor, doctor fără arginţi Pantelimon. Acesta este cunoscut şi ca Sfântul Ilie cel mic (sau cel şchiop), sau Pintilie Călătorul. Sf. Pantelimon se serbează pentru a linişti trăsnetele, arsurile şi căderile de grindină.

Tradiţia spune că în această zi se mănâncă porumb şi dovlecei pentru a fi mai viguroşi în timpul iernii. De asemenea, astăzi se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor. Se mai spune că cine lucrează de Sf. Pantelimon este condamnat să se îmbolnăvească de ciuma, să aibă parte de ceasuri negre şi pagube în viaţa de familie.

Sfântul se prăznuieşte pentru a feri gospodăriile de grindină şi pentru a aduce noroc celor care călătoresc. În acelaşi timp, Sf. Mucenic alungă paguba, teama şi neliniştea din casele celor care-l cinstesc prin rugăciune, dăruind săracilor poame, pepeni, dovlecei şi porumb.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Astăzi este SFÂNTUL PANTELIMON. Ce este bine să faci