Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Nopţi de coşmar pentru românii din Ceatalchioi, aflaţi la graniţa cu războiul. În timp ce autorităţile fac gafă după gafă, oamenii au ajuns să se baricadeze în case

Cad bombe în fiecare noapte lângă ţara noastră şi bucăţi dintr-o dronă au fost descoperite pe malul românesc al Dunării. Autorităţile le spun oamenilor să fie liniştiţi, dar localnicii din comuna tulceană Ceatalchioi se pregătesc de încă o noapte luminată de bombardamente. Prefectul spune că mâine va trimite maşini şi o barcă pentru cei care vor să fie evacuaţi, dar nu există nicio solicitare de acest fel din partea localnicilor. Echipa Observator a trăit teroarea nopţii trecute alături de săteni. 

de Sonia Simionov

la 07.09.2023 , 23:52

- Gata, uite-o!

- Pac!

- Gata, acum cade!

Vezi și

- Măi, dar ştii cum?! Exact în centru!

Pe acelaşi subiect

- Exact în mijlocul flăcării, acolo!

- Dar ăştia cu ce trag?

Teroarea războiului, niciodată mai aproape de România

Teroarea războiului n-a fost niciodată mai aproape pentru românii care trăiesc la doi paşi de graniţa cu Ucraina. În localităţile de pe malul Dunării, noaptea aduce bombardamente şi spaimă.  Un zgomot asurzitor de alarme, bubuituri peste bubuituri şi cupole de foc care luminează cerul. Zeci de drone ruseşti au atacat portul Chilia Nouă din Ucraina. Reporterii Observator au fost martorii prăpădului. Oamenii se roagă ca Infernul de pe malul vecin să nu ajungă la ei. Cu intenţie sau nu.  

Localnică: În plină noapte în bubuituri şi zguduituri! Pe faleză! Chiar în drept, unde arde! Şocul acolo se simte şi mai mult! Îţi este teamă! Panică! Te temi!

Localnică: La prima bubuitură am am crezut că ne atacă pe noi pentru s-a auzit prea aproape. Am fost aşa speriată încât mi-a fost frică să ies şi din cameră. 

Reporter: Dar cum te obișnuiești cu asta ca localnic?

Localnic: Mai greu. Dacă se repetă... acum ne-am obișnuit cu alarmele, aşa ne-am obișnuit şi cu dronele. 

Bombardamente masive în Chilia Nouă, dar şi în Ismail şi Reni

Simultan, ruşii au atacat porturile Ismail şi Reni. Trei ore a durat atacul. A fost cel mai lung din ultimele nopţi. 

Sonia Simionov, reporter Observator: Două ore s-a tras continuu în portul Chilia Nouă în urmă cu două nopţi, iar unele obiective de pe malul celălalt încă mai ard. Lângă, sunt vapoare care îşi descarcă marfă în port. De pe malul nostru până acolo, nu sunt mai mult de 500 de metri. 

Marţi a fost tot noapte albă, luminată de explozii puternice. Pe lumină, urmele atacurilor teribile.

Sonia Simionov, reporter Observator: Sunt mai bine de 48 de ore de când portul Chilia Nouă a fost atacat. Azi noapte, bombardamentele au continuat şi a fost lovit din nou acest depozit de combustibil încă arde. Acolo sunt numai produse petroliere. Un depozit uriaş. Flăcările şi fumul nu vor înceta prea curând. 

Localnic: Vreo 3-4 bubuituri, se auzeau şi dronele. Ca o drujbă care zboară.

Localnic: Deja am început să ne stângem bagajele, să ne îmbrăcăm să plecăm. Eram aici in mijlocul bombardamentelor.

Sonia Simionov, reporter Observator: Aici sunt geamuri sparte, despre asta vorbeau localnicii. E o casă din prima linie, cel mai apropiat loc de mal. 

Cerul sufocat de norii groşi de fum e ameninţător.

Sonia Simionov, reporter Observator: De la ora 3 dimineaţa, absolut tot fumul, din cauza vântului, se duce pe teritoriul ţării noastre. 

Autorităţile sunt pregătite să evacueze oamenii în orice moment, deși nu există nicio astfel de solicitare.

Dan Munteanu, prefect Tulcea: Am pus la dispoziţie celor de la Chilia şi Ceatalchioi o barcă şi autoturisme care să le facă mai lesniocios venitul de la Chilia-Tulcea, Ceatalchioi-Tulcea. Urmează să se ia decizii la cererea primarului.

Tensiunea la graniţa de sud-est a României creşte vertiginos

Tensiunea la graniţa de sud-est a României creşte vertiginos. Marţi după-amiază fragmentele unei drone au fost găsite pe raza comunei Ceatalchioi, în dreptul portului ucrainean Ismail, atacat feroce. Autorităţile române au confirmat, după două zile de ezitări, că ar putea fi totuşi ceva. 

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Echipele noastre au luat rămăşiţele şi fac analize, investigaţii, aşa cum s-a întâmplat şi cu drona găsită plutind pe Marea Neagră. Sperăm ca apoi să avem date despre tipul de dronă, de unde provine. 

Echipa Observator a descoperit, aproape în acelaşi timp cu ministrul Apărării, locul unde a căzut drona. 

Sonia Simionov, reporter Observator: Locul unde a căzut drona este extrem de greu accesibil. La 5 km de localitatea Ceatalchioi, în mijlocul pădurii, cam 100 de metri până la Dunăre, se vede foarte clar că aici au ajuns rămăşiţele. Majoritatea copacilor sunt arşi. Au fost doborâţi, puşi la pământ. În continuare miroase a fum.

Discuţie primar - reporter:

- Cum aţi ajuns la rămăşiţele acestea?

- Mi-au trimis mai mulţi prieteni locaţia. 

- Acolo este impactul.

- Când s-ar fi întâmplat?

- Acum 3 zile. 

- Armata putea să spună: Nu s-a găsit deocamdată. Dezminţirea asta categorică. 

Ministerul Apărării dă asigurări că nu există motive de îngrijorare

Într-un comunicat, Ministerul Apărării spune că n-avem motive să ne îngrijorăm: "Nu au rezultat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României, generate de mijloacele de atac utilizate de forțele Federației Ruse. Au fost desemnate echipe de cercetare în teren, inclusiv pe Dunăre, pentru verificări suplimentare". 

După bâlbele interne, România a informat NATO despre incident

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Am sporit nivelul de vigilenţă, monitorizăm cu atenţie ce se întâmplă în apropierea graniţelor noastre. Am crescut, de asemenea, prezenţa în partea estică a Alianţei.  

Șeful Statului Major al armatei poloneze cere un răspuns mai dur al NATO la amenințările Rusiei. Avem de-a face cu bandiţi și nebuni, a spus generalul. Informaţia cu drona găsită în România a făcut înconjurul planetei şi a fost preluată inclusiv de presa din Rusia. Este citat ministrul apărării rus care confirmă un atac asupra unei companii de construcţii navale care a avut loc luni în Nordul Vestul Mării Negre. 

Sonia Simionov Like

Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Nopţi de coşmar pentru românii din Ceatalchioi, aflaţi la graniţa cu războiul. În timp ce autorităţile fac gafă după gafă, oamenii au ajuns să se baricadeze în case