Antena Meniu Search
x

Video "Cadoul" perfect de Crăciun vine la pachet cu responsabilități. Jumătate dintre animalele abandonate într-un an, ajung pe străzi imediat după sărbători

Un animal de companie poate fi cadoul perfect de Crăciun. Doar dacă are noroc de o familie responsabilă, dispusă să investească şi timp, şi bani pentru bunăstarea lui. Necuvântătoarele au nevoie de atenție, de controale medicale periodice și mâncare de calitate. Din păcate, jumătate dintre animalele abandonate într-un an, ajung pe străzi imediat după sărbători. 

de Redactia Observator

la 09.12.2023, 20:54

Vezi și

Alicia: "Aici am un suport unde o să îl țin uneori. E un suport de bebeluși și am vrut să îl păstrez pentru că știam că o să îmi iau un cățel micuț."

Alicia are 8 ani şi a moştenit iubirea faţă de animale de la mama ei. A crescut cu două pisici în casă, iar acum vrea să-şi mărească...familia.

Alicia: "Când am văzut-o pe Kiki, ea a venit la mine, eu nu am luat-o sau ceva. Stăteam pe puf și a venit ea în braţe la mine, m-a simțit și a vrut să vină cu mine."

Kiki este unul dintre câinii crescuţi de o asociaţie pentru protecţia animalelor. În preajma sărbătorilor, a fost organizat un târg la staţia de metrou de la Universitate pentru a le găsi o casă primitoare.

Pe acelaşi subiect

Mama Aliciei: "Prima dată am zis că vrem pe cineva care să alerge nu știu cum, să facă nu știu cum, să arate nu șiu cum și după ne-am dat seama că orice cățel o să vină în familia noastră, o să fie ca noi și cu ocazia asta facem și o faptă bună."

"De ce aţi ales să adoptaţi?"

"Pentru ca să îi ajutăm, pentru că ăștia săracii sunt fără tată, fără mamă, sunt amărâți."

Drama animalelor oferite cadou de sărbători

Mare atenţie în cazul în care vreţi să faceţi cadou celor dragi un animal de companie. Statisticile arată că jumătate dintre necuvântătoarele abandonate într-un an ajung pe străzi imediat după sărbători - semn că darul nu a fost unul tocmai inspirat. 

Mara Marnas, inspector ASPA: "Suntem foarte atenți pentru că sunt foarte mulți care iau pentru părinți, pentru un verișor, pentru un prieten, e ziua lui. Un cățel nu este un obiect să îl dai cadou. Pentru un cățel o să avem întotdeauna nevoie de o adopție mega responsabilă."

500.000 de animale sunt părăsite anual la noi în ţară. Unul dintre motive ar putea fi şi bugetul alocat pentru îngrijirea lor. O consultaţie la medicul veterinar costă cel puţin 100 de lei. Vaccinurile pornesc de la 60 de lei, iar analizele de sânge ajung şi la 400 de lei. Pentru un carnet de sănătate dăm 30 de lei, iar pentru paşaport sau microcipare cel puţin 100 de lei. Mâncarea, încă 100 de lei pe lună. Iar lista poate continua. 

Marius Mirea, medic veterinar: "Trebuie să înțelegem că are nevoie de vizite periodice la medicul veterinar, are nevoie de un set de analize anual și nu în ultimul rând trebuie să înțelegem că ne trebuie timp și spațiu."

Amenzile pentru abandon ajung la 12.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "Cadoul" perfect de Crăciun vine la pachet cu responsabilități. Jumătate dintre animalele abandonate într-un an, ajung pe străzi imediat după sărbători