Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox 26 aprilie 2018. Sfântul mucenic Vasile, omorât prin taierea capului şi aruncat în mare

Calendar ortodox 26 aprilie 2018. Cinstim pe Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinţii Mucenici Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis. Dupa ce a fost supus la numeroase chinuri, Sfantul Vasile a fost omorat prin taierea capului si aruncat in mare.

Calendar ortodox 26 aprilie 2018. Sfântul mucenic Vasile, omorât prin taierea capului şi aruncat în mare
Calendar ortodox 26 aprilie 2018. Sfântul mucenic Vasile, omorât prin taierea capului şi aruncat în mare

Calendar ortodox 26 aprilie 2018. Cinstim pe Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinţii Mucenici Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis.

Dupa ce a fost supus la numeroase chinuri, Sfantul Vasile a fost omorat prin taierea capului si aruncat in mare.

Sfantul Mucenic Vasile a fost episcop al Amasiei, pe vremea imparatului Liciniu. Acesta din urma, fiind casatorit cu sora imparatului Constantin cel Mare, Constantina, a indragit una din slujnicele sotiei sale, pe fecioara Glafira. Aceasta i-a marturisit totul imparatesei, care a trimis-o pe fecioara departe de curtea imperiala de la Nicomidia. 

Ajungand Glafira in cetatea Amasia, a fost intampinata si primita cu bunatate de Episcopul Vasile, impreuna cu alti crestini. Ea a daruit toti banii pe care ii primise de la imparateasa, bisericii din Amasia. Afland Liciniu unde a ajuns slujnica, a poruncit sa fie adusi din Amasia atat Sfantul Vasile, cat si fecioara Glafira. 

Intre timp, Glafira insa a murit, iar soldatii l-au adus in fata lui Liciniu numai pe episcopul Amasiei. Dupa ce a fost supus la numeroase chinuri, Sfantul Vasile a fost omorat prin taierea capului si aruncat in mare. Trupul sfantului a fost gasit langa cetatea Sinope si dus in Amasia, unde a fost ingropat cu cinste in biserica.

 Tot astazi, facem pomenirea Sfintei Glafira, Sfintei Cuvioase Iusta, Sfantului Cuvios Nestor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » Calendar ortodox 26 aprilie 2018. Sfântul mucenic Vasile, omorât prin taierea capului şi aruncat în mare