Antena Meniu Search
x

Video Când vor avea şi bucureştenii buletine cu cip? În Cluj, sistemul funcţionează din 2021, în Capitală procesul a fost blocat de plângeri penale

Si bucureştenii vor avea buletine electorice cu cip, însă nu se știe când. Termenele au fost amânate de mai multe ori, din cauza unor contestații și plângeri penale, iar acum, emiterea noilor cărți de identitate este împiedicată de un proces pierdut de stat. Oficialii sunt convinşi totuşi că în următorii trei ani, 8 milioane de români vor avea carte de identitate electronică.

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 25.10.2023, 20:37

Vezi și

Primele cărți electronice de identitate cu cip trebuiau emise în București în vara acestui an. Mai multe contestaţii şi plângeri penale au blocat însă procesul. În plus, ofertele firmelor care vor emite noile buletine trebuie revizuite, potrivit unei decizii a instanţei. "Într-un scenariu optimist putem să vorbim de luna ianuarie iar într-unul pesimist vorbim de luna aprilie. Extinderea la nivel național va incepe cu municipiul Bucuresti, va fi una extrem de agresiva, in opinia mea, in maxim sase luni vom emite in toate celelalte 640 de servicii publice", a declarat Cătălin Giulescu, director DEPABD. Noile cărți de identitate ne vor săpa de birocraţie, promit autorităţile.  

Taxa pentru emiterea cărţii electronice de identitate este de 67 de lei

Noua carte de identitate are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act. De asemenea, cartea de identitate electronică va ține locul și cardului de sănătate și va putea fi folosită pentru a accesa sistemele online ale instituţiilor statului. Cărțile de identitate cu cip circulă doar în Cluj Napoca, inca din 2021. Aproape 11.000 de buletine electronice au fost emise de când a fost lansat proiectul pilot.

"Cred ca e foarte practic pentru ca deja suntem in toate sistemele deci sunt toate cumulate", spune o femeie. "E mai practic. De cele mai multe ori cand iti cumperi un portofel trebuie sa probezi buletinul. Este prea mare si ocupa mult spatiu", spune o altă femeie. Taxa pentru emiterea cărţii electronice de identitate este de 67 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Când vor avea şi bucureştenii buletine cu cip? În Cluj, sistemul funcţionează din 2021, în Capitală procesul a fost blocat de plângeri penale