Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Când vor cădea primele ninsori consistente din acest an. În masivul Postăvarul se pregătesc pârtiile de schi pentru sezonul de iarnă

În masivul Postăvarul se fac pregătiri intense, pentru ca pârtiile și instalațiile de înzăpezire să poată fi folosite la capacitate maximă când temperaturile scad suficient de mult. De la utilajele de bătătorit zăpada și până la plasele de protecție sau tunurile de zăpadă artificială, totul trebuie să fie funcțional, la începutul sezonului.

de Claudiu Loghin

la 10.10.2024 , 12:35

Sistemul de înzăpezire artificială a pârtiilor este o adevărată uzină, din care doar o mică parte se vede, la suprafața pământului.

Administratorii pregătesc pârtiile pentru sezonul de iarnă

Kilometri întregi de conducte de apă sau de fire electrice țin în funcțiune lănciile și tunurile pentru zăpadă artificială. 120 de astfel de lăncii fixe sunt în sistemul de înzăpezire artificială instalat şi funcţional în masivul Postăvarul. Apa este pulverizată fin, cu ajutorul aerului comprimat și se transformă în zăpadă, la temperaturi sub minus 4 grade Celsius. 

Vezi și

În plus, 34 de tunuri mobile și 12 tunuri fixe sunt folosite pentru înzăpezirea pârtiilor din masiv. În cazul acestor instalații, temperatura la care se poate produce zăpadă este mai mică, minus 2,5 grade Celsius. Lacul din Poiana Ruia este principala sursă din care se alimentează sistemul de producere a zăpezii artificiale din masivul Postăvaru. Lacul are o capacitate totală de 125 de mii de metri cubi și în prezent este umplut la două treimi din această capacitate.

Pe acelaşi subiect

Administratorii domeniului schiabil au terminat de cosit pârtiile și de verificat cele șase utilaje pentru bătătorit zăpada. Mai au de montat, însă, plasele de protecţie a schiorilor și panourile cu burete, pentru atenuarea unui eventual impact cu obstacolele dure, de pe pârtie.

Primele ninsori consistente, aşteptate la jumătatea lunii noiembrie

Adrian Biriboiu, administrator pârtii: Sunt foarte importante deoarece vrem ca în momentul, 1 noiembrie, să ştim că toată instalaţia este funcţională şi să profităm de toate temperaturile negative care ne vor ajuta să facem zăpada artificială.

Potrivit prognozelor meteo disponibile, sunt șanse ca primele ninsori consistente să se producă, în acest an, la jumătatea lunii noiembrie. 

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?
Observator » Evenimente » Când vor cădea primele ninsori consistente din acest an. În masivul Postăvarul se pregătesc pârtiile de schi pentru sezonul de iarnă