Antena Meniu Search
x

Video Căpitanul român, prins cu peste o tonă de cocaină la bordul navei Trudy, riscă cel puţin 10 ani de închisoare în Franţa. Drogurile valorau 80 de milioane de euro

Un român riscă să facă ani grei de închisoare în Franţa, după ce la bordul vasului pe care îl conducea a fost găsită peste o tonă de cocaină. Oficial, transporta cretă. Plecase cu încărcătura din Brazilia şi trebuia să o ducă până în Belgia, la Anvers. Căpitanul român a fost reţinut, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă cel puţin 10 ani de închisoare.

de Redactia Observator

la 06.10.2021, 20:06

Vezi și

Nava Trudy, condusă de căpitanul român şi plină cu droguri, a plecat din Brazilia şi trebuia să ajungă în portul belgian Anvers. După ce a traversat în linişte Oceanul Atlantic a fost oprită de ofiţerii de la paza de coastă franceză în strâmtoarea dintre Calais și Dunkerque. Oamenii legii monitorizau de zile bune nava, după ce au primit un pont cum că ar transporta droguri. După ce transportatorul a trecut de Calais, l-au redirecţioanat către Dunkerque, unde a început inspecţia navei. Pontul s-a confirmat şi în cala navei au găsit ascunse 1.127 kilograme de cocaină.

Întregul echipaj a fost reţinut

"Drogurile în speţă, vin din Brazilia, dar şi din celelalte ţări, Columbia, Venezuela, Ecuador, din zona Americii de Sud. Sunt trasporortate pe cale maritimă către Europa", spune un ofiţer antidrog. Au fost reţinuţi toţi cei 20 de membri ai echipajului. Pe lângă căpitanul român, mai erau la bord marinari din Ucraina, Rusia, Filipine şi Etiopia. Când au văzut că tot echipajul este coborât cu cătuşe la mâini, angajaţilor din port nu le-a venit să creadă. Spun că este pentru prima dată când văd un întreg echipaj reţinut într-un astfel de caz.  Anchetatorii încearcă acum să afle dacă echipajul face parte dintr-o bandă organizată de traficanţi şi în ce măsură căpitanul român ştia ce transportă vasul la cârma căruia era. "Cazul recent, din strâmtoarea de la Calais nu este o noutate pentru noi, fiind tot timpul în contact cu rutele de transport către Europa, inclusiv România", explică ofiţerul antidrog.

România rămâne ţară de tranzit. Au mai fost şi alte capturi din zona Braziliei. Ruta este una intens folosită de traficanţii de droguri. În Europa, alături de Rotterdam, portul Anvers este poarta de intrare dinspre America Latină spre Europa. În ultimii ani, cantitatea de droguri confiscată aici s-a triplat. "În zona Europei de Vest este şi cea mai mare piaţă de desfacere a drogurilor. Asta nu înseamnă că suspecţii, infractorii, ocolesc porturile mai mici, cum este şi cel al României, pentru că tot timpul caută căi de a transporta foarte multă cocaină către Europa", adaugă ofiţerul.  

Pe piaţa neagră, cocaina ar fi valorat 80 de milioane de euro

Nava Trudy este înregistrată sub pavilion liberian şi este destinată transportului de mărfuri vrac, precum cereale sau cărbuni. Pe piaţa neagră, cocaina care a fost găsită la bord ar fi valorat 80 de milioane de euro. Întreg echipajul, în frunte cu căpitanul român, a fost transferat ieri la Paris. Vor ajunge cu toţii în faţa judecătorilor de la Curtea Penală Naţională. În Franţa, transportul de stupefiante se pedepseşte cu 10 ani de închisoare şi o amedă care poate ajunge la 7 milioane şi jumătate de euro. Însă, dacă faptele sunt comise de o bandă organizată, vinovaţii pot sta după gratii şi 30 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Căpitanul român, prins cu peste o tonă de cocaină la bordul navei Trudy, riscă cel puţin 10 ani de închisoare în Franţa. Drogurile valorau 80 de milioane de euro