Antena Meniu Search
x

Video Capodopera "Ecce Homo" a lui Tiţian, expusă la Iași. A fost adusă cu o maşină blindată şi jandarmi înarmaţi: unde poate fi admirată

O capodoperă cu o valoare inestimabilă şi cu un istoric tumultuos se află, zilele acestea, în capitala Moldovei. Vorbim despre pictura "Ecce Homo" a lui Tiţian, singura operă a artistului italian din estul Europei. Un tablou atât de valoros încât pentru aducerea lui la Iaşi s-au luat măsuri de securitate extraordinare. 

de Redactia Observator

la 10.05.2024, 18:17

Vezi și

Cu o maşină blindată şi străjuită de jandarmi înarmaţi până-n dinţi. Aşa a fost adusă de la Sibiu, la Iaşi capodopera lui Tiţian, "Ecce Homo" sau "Iată Omul!". Celebrul tablou îl portretizează pe Iisus, o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-lea.

Aurica Ichim, director Muzeul Municipal Iași: E un tablou de o valoare extraordinară. Nicio casă de asigurări din România nu și-a asumat riscul asigurării acesteia, ci doar casa de asigurări din Londra.

De altfel, în istoria celor peste 200 de ani de când se află pe tărâm românesc, tabloul a mai fost ţinta hoţilor.

Valoarea picturii este ținută la secret

Clara Mihociu, reporter Observator: În 1968, aceasta pictură a fost furată de la etajul I al muzeului Brukenthal din Sibiu, alături de alte 7 lucrări. Ele erau estimate la 25 de milioane de dolari, aceasta fiind cea mai valoroasă dintre operele furate.

Pictura "Ecce Homo", a cărei valoare este ţinută la secret, a fost recuperată, în Statele Unite, 30 de ani mai târziu, cu ajutorul Interpolului. Astăzi, este singura lucrare din Europa de Est a renascentistului Tiţian. Capodopera va putea fi admirată la Muzeul Regina Maria din Iaşi până pe 5 iunie, pentru doar 20 de lei, cât costă biletul de intrare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Evenimente » Capodopera "Ecce Homo" a lui Tiţian, expusă la Iași. A fost adusă cu o maşină blindată şi jandarmi înarmaţi: unde poate fi admirată