Antena Meniu Search
x

Video Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini de coronavirus. Explicațiile profesorului Răzvan Cherecheș

Profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, explică, într-o filmare publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, în ce măsură funcționează vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini de coronavirus.

De Ana Maria Ghiarasim la 28.02.2021, 15:30
Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini de coronavirus. Explicațiile profesorului Răzvan Cherecheș
Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini de coronavirus. Explicațiile profesorului Răzvan Cherecheș - Facebook/Ministerul Sanatatii
  • Eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca depinde de tipul de tulpină.
  • Vaccinul AstraZeneca oferă protecţie minimă la simptome ușoare și moderate

Potrivit profesorului Răzvan Cherecheş, eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca depinde de tipul de tulpină.

„Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca are eficacitate bună şi atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B 1352 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, şi care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecţie minimă la simptome uşoare şi moderate. Studiul nu a realizat protecţie la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare”, spune profesorul Răzvan Cherecheș.

AstraZeneca, Pfizer şi Moderna, protecţie la simptome severe

Răzvan Cherecheş a explicat motivul pentru care există aceste diferențe în eficacitate și a subliniat că toate cele trei tipuri de vaccinuri (Pfizer, Moderna și AstraZeneca) au demonstrat protecţie bună la simptome severe, spitalizare sau deces.

„Motivul este mutaţia E484K, o mutaţie ticăloasă care afectează felul în care proteina ţepuşă (Spike n.r.) se leagă de celulele din corpul nostru”, a explicat profesorul Cherecheş.

„Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini sau orice mutaţie ar avea ele ar afecta în vreun fel protecţia dată de toate cele trei vaccinuri - AstraZeneca, Pfizer şi Moderna - la simptome severe, spitalizare şi deces. Şi acestea sunt lucrurile care ne interesează. Pe scurt, până la acest moment, suntem ok”, a mai spus el.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini de coronavirus. Explicațiile profesorului Răzvan Cherecheș