Antena Meniu Search
x

Video Cât de toxic este, în realitate, grătarul. Studiu: fumul degajat creşte cu 80% predispoziţia la artrită reumatoidă

Grătarul, pe cât de gustos şi apreciat de români, pe atât de periculos! Este avertismentul specialiştilor americani care susţin că fumul de grătar creşte cu 80% predispoziţia la artrită reumatoidă. Boala apare în special după 45 de ani şi afectează mai ales femeile.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 11.05.2023, 19:49

Vezi și

Odată cu vremea bună, fumul gratarelor se întinde peste oraşe şi sate. Un obicei care poate avea efecte nocive, susţine un nou studiu realizat de cercetătorii americani. 22.000 de persoane au luat parte la acest studiu. Oamenii au fost expuşi fumului de la grătare şi, implicit, la chimicalele eliberate de acesta, după care li s-a măsurat nivelul acestor chimicale în organism. Rezultatele au arătat că sunt mai predispuşi cu 80% la a dezvolta artrită reumatoidă.

Indiferent de riscuri, românii - în special tinerii - nu par dispuşi să renunţe la tradiţionalul grătar

"M-am gândit că nu-i bun, nu ştiu pentru ce, neapărat articulaţii, dar nu-mi place niciodată fumul, nici de un fel", spune o femeie. "Depinde cât timp au stat în acel fum, aşa, dacă ai fost într-o singură duminică sau într-un singur weekend, nu cred că-i periculos", spune un bărbat. "Fumul ajunge în sânge cauzând pe termen lung modificări de puls, tensiune, arteroscleroză care determină în timp risc de accident vascular cerebral. Cât şi modificări inflamatorii. Inflamaţia poate să stea la baza corelaţiei dintre fumul inhalat şi poliartrita reumatoidă", a declarat Luiza Iorga, medic pneumolog.

Indiferent de riscuri, românii - în special tinerii - nu par dispuşi să renunţe la tradiţionalul grătar. Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că, dintr-un motiv necunoscut, sistemul imunitar crede că unele elemente din corpul nostru sunt de fapt ,,intruşi,, periculoşi și le atacă. Studiile arată că femeile sunt de trei ori mai predispuse la această afecţiune decât bărbații. La doamne, simptomele pot apărea începâd cu vârsta de 30 de ani, în timp ce la domni, boala se poate instala după 45 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Cât de toxic este, în realitate, grătarul. Studiu: fumul degajat creşte cu 80% predispoziţia la artrită reumatoidă