Antena Meniu Search
x

Video Ce salariu va primi un cubanez, angajat la un hotel de 3 stele din Mamaia. Tinerii sunt ademeniți de un venit mai mare decât în țara lor

Nici nu a venit bine primăvara, că deja gândul ne zboară la mare. Însă, în schimb, dorinţa noastră arzătoare de distracţie le dă fiori reci patronilor de pe litoral, şi asta pentru că se confruntă cu o mare problemă - lipsa angajaţilor. Dacă în anii trecuţi muncitorii din Asia erau o soluţie, acum hotelierii sunt nevoiţi să caute oameni în altă parte. Vara aceasta antreprenorii de la malul mării au ales să angajeze cubanezi, o premieră pe litoral. Primii, 18 la număr, urmează să sosească la un hotel de trei stele din Mamaia.

de Redactia Observator

la 19.03.2024, 09:52

Vezi și

Mai este foarte puţin până când la malul mării se va da startul distracției, însă până la deschiderea seznului estival, hotelierii se confruntă cu aceiaşi problemă din fiecare an - lipsa forţei de muncă.

Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanţa: Vom avea o influență foarte mare de solicitări de locuri de muncă, putem ajunge şi la o mie de şanse de angajare pe litoral pentru 2024.

Roxana Taiss, manager hotel: Cred că ce mai acută nevoie este cea pe restaurant, debarasatori, pe parte de bucătari, ajutori de bucătari.

Românii fug de munca de pe litoral

Pe acelaşi subiect

Din păcate însă, românii fug din ce în ce mai mult de joburile de pe litoral, iar în ultimii ani antreprenorii au apelat de cele mai multe ori la muncitorii din Asia.

Roxana Taiss, manager hotel: E un volum de muncă mai mare pentru că este sezon. De aici şi nevoia de personal mai acută, pentru că nu poţi să păstrezi permanent angajaţii.

Alexandru Munteanu: manager restaurant: Nevoie foarte mare peste tot de ei. Este o variantă în contextul în care cunoaştem cu toţii criză de forţă de muncă din România.

Muncitorii străini vin pentru bani, rămân pentru trai

Chiar dacă iniţial au vrut să rămână la noi în ţară doar pentru o vară, mulți dintre angajații străini şi-au prelungit şederea.

Angajat din Bangladesh: Îmi place aici în România. E frumos, iar la restaurant este mai bine. 

Acum însă, nici măcar muncitorii din Asia nu mai sunt o soluţie. Şi asta pentru că, peste noapte, aceştia aleg să plece în alte oraşe din ţara noastră sau chiar din Europa. Aşa se face că antreprenorii de pe litoral au ales să-și îndrepte atenţia către angajaţii cubanezi.

Mircea Dobre, proprietar hotel: În Cuba există un turism foarte bine pus la punct şi ca infrastructură, dar şi ca tipologia angajatului pentru că ştie ce are de făcut. Este o persoană îngrijită.

Primii angajaţi, 18 la număr, vor veni la un hotel de trei stele din Mamaia, ceea ce este o premieră pentru litoralul românesc. Ademeniți de un salariu mai mare ca în țara lor natală, tinerii vin aici pentru sume cuprinse între 500 și 800 euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ce salariu va primi un cubanez, angajat la un hotel de 3 stele din Mamaia. Tinerii sunt ademeniți de un venit mai mare decât în țara lor