Antena Meniu Search
x

Cea mai spectaculoasă paradă militară organizată vreodată în România, urmărită de peste 100.000 de oameni din stradă. Momentul culminant

A fost spectacol pe pământ şi în aer la cea mai impresionantă paradă militară organizată vreodată în ţara noastră. Aproape 2.700 de militari, români şi străini şi peste 130 de mijloace tehnice au trecut pe sub Arcul de Triumf. Un record au fost şi numărul celor care au aplaudat prestaţia militarilor. Au fost peste 100.000 de oameni care au urmărit cu emoţie defilarea. Bucuria a fost împlinită şi de spectacolul aerian oferit de elicoptere şi avioane.

de Redactia Observator

la 01.12.2023, 14:30

Vezi și

La 105 ani de la Marea Unire, mii de oameni au cântat într-un glas Imnul României la Arcul de Triumf. După un scurt moment de reculegere şi depunerea unei coroane de flori a urmat cadenţa perfectă. Peste 2.400 de militari români din armată, poliţie şi servicii secrete au defilat în faţa a peste 100.000 de oameni.

"Vedetele" armatei, aeronavele F-16, la parada de 1 Decembrie

Primul a fost detaşamentul militarilor care au purtat steagurile a 25 de structuri cu experienţă în misiuni de luptă. 31 de veterani ai teatrelor de război au dat şi ei onorul. Partenerii NATO au fost şi ei prezenţi la paradă. 250 de militari străini - printre care spanioli, francezi, polonezi sau americani.

Apoi toate privirile s-au îndreptat spre cer. Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei Aeriene 90, ce a fluturat şi drapelul României, dar şi de mai multe elicoptere care au zburat în formaţie. Printre ele şi elicopterele Black Hawk recent achiziţionate de SMURD.

Pe acelaşi subiect

Au urmat "vedetele" Armatei: avioanele de luptă F16 de la Baza Aeriană 86 şi cele venite din Turcia, precum şi de puternicele supersonice Eurofighter Typhoon, venite din Germania.

O dronă Bayraktar ​a survolat Bulevardul Kiseleff

Au fost şi câteva premiere. Armata a defilat cu tehnică militară avansată. Vorbim despre o dronă militară Bayraktar – unul dintre cele eficiente aparate de zbor fără pilot din lume. În total, 18 exemplare vor ajunge anul viitor în dotarea Armatei.

Pe sub Arcul de Triumf au trecut şi alte maşini militare de ultimă generaţie: transportoare blindate Piranha 5, noile vehicule de luptă JLTV ale Forțelor Speciale, dar şi sistemul antiaerian Patriot.

Pentru prima dată la paradă au defilat tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO, condus de Franța în România. Spectacolul pe cer s-a încheiat cu acrobaţiile avioanelor uşoare de la Aeroclubul României. Iar militarii Regimentului 30 Gardă şi Protocol au închis blocul de paradă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cea mai spectaculoasă paradă militară organizată vreodată în România, urmărită de peste 100.000 de oameni din stradă. Momentul culminant