Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cine a fost Ion Dichiseanu. O carieră remarcabilă în film, radio și televiziune

Ion Dichiseanu, născut pe 20 octombrie 1933, în Adjud, a fost un cunoscut actor de film, om de radio, scenă, televiziune și scriitor român. Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), la Facultatea de Teatru din București, în 1959.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 20.05.2021, 15:48

Ion Dichiseanu a murit la vârsta de 87 de ani, după ce s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, la începutul acestui an. A lăsat în urma lui o carieră strălucitoare, fiind considerat unul dintre cei mai mai actori români. Student la Politehnică, în tinerețe, Dichiseanu a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoția la Teatrul din Botoșani. Ion Dichiseanu este cunoscut datorită activității sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum și pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru de televiziune și teatru radiofonic.

Ion Dichiseanu, decorat de președinții Ion Iliescu și Klaus Iohannis

A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul "Clipa" (1979) și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, pe 30 mai 2002, alături de alți actori, "pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc".

Ion Dichiseanu a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, orașul său natal. Totodată, în anul 2019 a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.

Ion Dichiseanu și Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis (D) îi înmânează actorului Ion Dichiseanu ordinul "Steaua României" în timpul ceremoniilor dedicate decorării mai multor personalități ale vieții culturale românești, joi 19 septembrie 2019, la Palatul Cotroceni

Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

În 1995 a publicat volumul de versuri "Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză" la Editura Arc. De asemenea, a fost vocea unui gecalop (iepure cu coarne) în cadrul scurt-metrajului "Oaia fără blană", al companiei americane Pixar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Cine a fost Ion Dichiseanu. O carieră remarcabilă în film, radio și televiziune