Antena Meniu Search
x

Breaking News Ion Dichiseanu a murit. Actorul s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani

Ion Dichiseanu a murit. Actorul în vârstă de 87 de ani s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, la începutul acestui an, probleme care ar fi apărut după o investigaţie medicală „făcută greşit”, potrivit declarațiilor făcute de familie.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 20.05.2021, 15:45

Ion Dichiseanu a murit
Ion Dichiseanu a murit - Hepta

Actorul Ion Dichiseanu a murit, joi, în jurul orei 14.00, la Spitalul Floreasca, unde era internat de trei luni.

La începutul lunii februarie, fiica actorului, Ioana Dichiseanu, a publicat un mesaj pe contul ei de Facebook în care anunța că tatăl ei se confruntă cu probleme de sănătate cauzate de o investigaţie „făcută greşit” la o clinică privată.

„Este adevărat că tata trece din nou printr-o cumpană. Nu a avut nici data trecută, nici acum, legatură cu SARS-CoV-2. Totul este din cauza unei investigaţii făcute greşit, la începutul lunii decembrie, la o clinica privată, dar mai multe detalii voi da la momentul oportun. Ştiu că pentru el, cea mai mare bucurie a acestei profesii este iubirea publicului. Aşa că va rog să ne îndreptăm gândurile şi rugăciunile pentru ca tata să vină cu bine acasă. Doamne ajută!”, a scris ea pe Facebook.

Ion Dichiseanu, șase decenii pe scenă

Pe acelaşi subiect

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, actorul absolvind Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în 1959. Cariera lui Ion Dichiseanu se întinde pe parcursul a şase decenii.

Actorul este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.

A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul ”Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Rolurile care l-au consacrat pe Ion Dichiseanu

Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureşan în 1976.

Filmografia lui cuprinde titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanşa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) şi „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986). La sfârşitul anilor ’80, Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”. Cel mai recent, Ion Dichiseanu a filmat cu regizorul Radu Jude.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Evenimente » Ion Dichiseanu a murit. Actorul s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani