Antena Meniu Search
x

Video Cum acționează spionajul Moscovei în România. Rușii au două obiective principale: "Este clar că i-a interesat ce facem"

Spionajul rusesc acționează în România și încearcă să se infiltreze printre refugiații din Ucraina. Informația apare în Raportul CSAT care a ajuns la Comisiile de Apărare din Parlament. Ofiţerii Moscovei vizează în același timp Armata Română și Serviciile de Informații din țara noastră. Agenții Kremlinului caută detalii despre exercițiile militare și trupele NATO dislocate în România

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 17.04.2024, 19:43

Vezi și
  • Marius Gîrlașiu, reporter Observator: Spionajul rusesc încearcă să submineze încrederea românilor în Armată şi în NATO. Moscova face asta prin fake news, dezinformare și propagandă. Serviciile secrete din Rusia sunt direct interesate de ajutorul militar pe care îl oferim Ucrainei, dar şi de exercițiile desfășurate de Armata Română și Aliați. În plus, spionii Kremlinului ar fi încercat să se infiltreze în instituții vitale care asigură apărarea țării și securitatea națională. 

Pe radarul serviciilor secrete rusești ar fi inclusiv baza NATO de la Mihai Kogălniceanu

  • Cristian Barbu, general, fost rector al Academiei Tehnice Militare: Este clar că i-a interesat pe ruși ce facem pentru noi, ce facem împreună cu aliații noștri pentru stabilitatea acestei zone NATO, mă refer la flancul estic de la nord la sud. Și, bineînțeles, care este contribuția noastră directă sau indirectă cu privire la Ucraina. Nu fac altceva decât să întrebe: mai, dar cum a fost aplicația de nu știu unde, cam câte forțe au participat, care a fost tehnică, cum a fost planul, de ce s-a tras atât de multă muniție reală? 

Consiliului Suprem de Apărare a Țării a analizat și riscurile asociate războiului din Ucraina. 

Pe acelaşi subiect
  • Marius Gîrlașiu, reporter Observator: Spionii Moscovei ar putea organiza atentate sau acte de sabotaj cu o țintă clară: transportul de armament din țările NATO către Ucraina. Aceleași pericole vizează industria națională de armament, producţia de tehnică şi echipamente militare. Agenții Kremlinului ar fi încercat să se infiltreze şi printre refugiații ucraineni care ajung în România.
  • Cristian Barbu, general, fost rector al Academiei Tehnice Militare: Un lucrător de la CFR poate fi momit cu o sumă de bani și să i se spună: uite, lasă și tu rucsacul asta acolo și pleci. Acționarea va fi de la distanță, nici nu-și da seama lucrătorul ce a făcut. Va dați seama ce ar însemna pentru moralul romanului, fie că e militar sau civil, să se producă un act de sabotaj pe teritoriul României atunci când o coloana specială s-ar deplasa prin zona aceea.

Dezinformare privind capacitatea de luptă a Armatei Române

Experții militari atrag atenția şi asupra campaniilor de dezinformare care vizează capacitatea de luptă a Armatei Române.

  • Cristian Barbu, general, fost rector al Academiei Tehnice Militare: A fost indusă o idee principală, ceva de genul: mai românilor să știți că Armata nu e pregătită, nu are capacitatea să lupte vreodată împotriva Armatei Ruse. Este o mare falsitate, dar vedeți că această propagandă prinde. La unii prinde, foarte puțini, e adevărat, dar prinde. Toate acest lucruri vorbesc despre o anumită poziționare dacă va fi nevoie vreodată să aibă o intervenție de ordin militar.

Raportul CSAT va fi dezbătut în Comisiile de Apărare si prezentat apoi în plenul reunit al Parlamentului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Cum acționează spionajul Moscovei în România. Rușii au două obiective principale: "Este clar că i-a interesat ce facem"