Antena Meniu Search
x

Dumitru Pop Tincu, maestrul popular de la Cimitirul Vesel din Săpânţa, a murit la 67 de ani. În 2020, participase şi la emisiunea Chefi la cuţite

Dumitru Pop Tincu, maestrul popular de la Cimitirul Vesel din Săpânţa, a murit la 67 de ani, după o boală grea. În 2020, artistul participase şi la emisiunea Chefi la cuţite.

de Monica Palade

la 15.12.2022, 11:30

Dumitru Pop Tincu, maestrul popular de la Cimitirul Vesel din Săpânţa, a murit la 67 de ani. În 2020, participase şi la emisiunea Chefi la cuţite - Facebook

„Azi ne-a părăsit, după o grea suferință, marele meșter Dumitru Pop Tincu din Săpânța (25 august 1955-15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor și poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureșean, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, cel mai cunoscut și mediatizat creator popular maramureșean, cu nenumărate apariții media începând de la New York Times la BBC, cu expoziții de la Tel Aviv la Varșovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris... Albastrul de Săpânța este, acum, mai întunecat, mai trist...Sincere condoleanțe îndureratei familii! Rămas bun, maestre!”, a scris Teofil Ivanciuc, un cunoscut ghid de turism din Maramureș, pe pagina sa de Facebook.

Şi-a început ucenicia la 9 ani

Artistul avea 9 ani când a început ucenicia. Din 1977, a scris de unul singur poveştile semenilor lui. Cimitirul a fost înființat de Stan Ioan Pătraș, iar Dumitru Pop Tincu este cel care a dus mai departe munca mentorului său.

“Este singurul cimitir din lume, unde se zice că se râde despre moarte. Dacii întâmpinau moartea cu râsul şi naşterea cu plânsul. Deci, fiindcă, cel ce moare merge în rai şi cel ce se naşte va fi asuprit.”, declara el pentru Observator.

Dumitru Pop Tincu e tezaur uman viu. Şi-a cautat ani la rând un ucenic. L-a aflat, culmea, în propria bătătură: ginerele său e un stră-stră-nepot de-al lui Stan Ioan Pătraş. O cruce din Cimitirul Vesel poate cântări și 120 de kilograme. Lemnul de stejar trebuie lăsat 4 ani la uscat înainte de a întâlni dalta sculptorului. O cruce precum cele 800 din Cimitirul Vesel costă între 2.500 şi 4.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Dumitru Pop Tincu, maestrul popular de la Cimitirul Vesel din Săpânţa, a murit la 67 de ani. În 2020, participase şi la emisiunea Chefi la cuţite