Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "E prăpăd." Recoltă de fructe extrem de bogată în livezile din Banat. Sătenii spun că e prima dată când se întâmplă

A început culesul prunelor de vară în livezile din Banatul de Munte, iar temperaturile ridicate din ultima perioadă, au favorizat recolta de anul acesta. Totul, spre încântarea oamenilor, care vor consuma la iarnă mai multă pălincă faţă de anii trecuţi. Şi cum rachiul va fi din belşug, locuitorii din Valea Almăjului au muncit de zor pentru a umple cât mai multe butoaie cu prune. 

de Vali Popovici

la 08.08.2024 , 08:31

Zona Banatului de munte este recunoscută pentru palinca din prune care se produce aici. În localitatea Lăpuşnicu Mare nu există sătean care nu aibă în curte măcar un cazan pentru ţuică. Iar anul acesta, recolta se anunţă a fi una extrem de bogată. "Slavă Domnului s-au făcut foarte multe", spune un sătean.

"Aşa prune ca anul acesta, nu a mai fost. E prăpăd. Aşa n-a fost de când mă ştiu eu, de 60 de ani", ne spune un alt localnic.

Şi cum prunele s-au făcut din belşug, butoaiele vor fi pline ochi cu pălincă. Totul spre încântare localnicilor.

Vezi și

În perioada interbelică pălinca de Banat era o delicatesă pe mesele bucureştenilor, iar în casele nobililor din Viena şi Budapesta era folosită pe post de aperitiv digestiv înainte de ospăţ.

Vali Popovici Like
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » "E prăpăd." Recoltă de fructe extrem de bogată în livezile din Banat. Sătenii spun că e prima dată când se întâmplă