Antena Meniu Search
x

Video Fermierii români ameninţă cu blocarea vămilor dacă restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina nu vor fi prelungite: Vom da faliment

Scandalul cerealelor continuă. Fermierii români amenință că blochează vămile și Portul Constanța, dacă Bruxelles-ul nu prelungeşte restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina. Embargoul expiră vineri, însă oficialii europeni nu se grăbesc să dea un răspuns. Agricultorii spun că riscă falimentul, dacă piaţa va fi inundată, din nou, cu marfă ieftină din ţara vecină. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 14.09.2023, 15:46

Vezi și

Din luna mai, cerealele ucrainene pot doar tranzita România. Importurile sunt interzise, tocmai pentru a-i proteja pe fermierii noştri. Embargoul însă expiră vineri, iar agricultorii sunt disperaţi. Printre ei, şi Mihai Flutur. Cultivă în Suceava peste 200 de hectare de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Se teme de faliment, dacă Bruxelles-ul nu prelungeşte restricţiile. 

Fermierii români ameninţă cu blocarea vămilor 

Mihai Flutur, fermier: Am avut cheltuieli cam 5.000 la hectar. 5000 de lei. Ori noi, la cât se vinde grâul acum şi toate produsele, 80 de bani grâul va fi o mare problemă. Vor fi fermieri care vor da faliment. Dacă nu se iau nişte măsuri, chiar o să blocăm şi puncte de frontieră şi chiar probabil portul o să se blocheze, pentru că nu se poate. 

Vlad Macovei, Forţa Fermierilor: Faptul că fermierii români susţin că trebuie făcută o diferenţiere clară între tranzit şi import nu este deloc antieuropean, pro-Rusia sau alte prostii ce am auzit. 

Pe acelaşi subiect

România, alături de vecinii săi Polonia, Ungaria şi Slovacia vrea prelungirea interdicţiei cel puţin până la sfârşitul anului. Cere şi compensarea costurilor pentru transportul cerealelor. Ministrul Grindeanu merge chiar mai departe. Vrea bani pentru drumurile "stricate" de TIR-urile ucrainene.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Putem să cerem CE că mare parte din cheltuielile de întreţinere pe aceste DN-uri au venit în plus faţă de cheltuielile obişnuite. Tot traficul de aici a dus la degradare. 

Victor Negrescu, europarlamentar: În continuare susţinem creşterea bugetului alocat pentru fermierii români. Am depus un amendament la bugetul european pentru anul viitor şi chiar dacă ne aflăm încă în faza de negociere. 

Rareş Bogdan, europarlamentar: Ne punem la grea încercarea fermierii noştri, rămaşi cu mii de tone de cereale în hambare sau pe câmp, pentru a primi cereale ucrainene ce trebuie să ajungă în nordul Africii şi Europa însă care rămân în cantităţi uriaşe şi pe teritoriul României. 

În lipsa unui răspuns de la Bruxelles, Polonia a anunţat deja că va menține restricţiile. Şi România, Ungaria şi Slovacia ar fi ajuns la un acord. Singura care face opoziţie e Bulgaria. 

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Indiferent de decizia funcţionarilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide graniţele. 

Janusz Wojciechowski, Comisarul european pentru Agricultură: România este principala rută de tranzit. Trebuie să căutăm rute şi prin statele baltice - Lituania, Letonia, porturile de la Marea Adriatică. 

De la începutul războiului, prin România au trecut 25 de milioane de tone de cereale ucrainene. Fermierii români susţin că au pierdut aproape 50 de milioane de euro, nevoiți să vândă cereale foarte ieftin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Fermierii români ameninţă cu blocarea vămilor dacă restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina nu vor fi prelungite: Vom da faliment