Antena Meniu Search
x

Video Flori de o frumusețe rară au fost produse în premieră, la Cluj: zambile, lalele şi narcise în toiul iernii

Flori de o frumusețe rară au fost produse în premieră la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Primele zambile din acest an au fost deja scoase la vânzare în magazinul din Campusul universitar, iar în curând vor fi livrate lalele și narcise.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 28.01.2022, 08:05

Vezi și

În toiul iernii, specialiştii de la Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj au reuşit să aducă primăvara. "Este vorba despre o cultură de trei specii floricole bulboase: lalele, narcise şi zambile, care putem să spunem că au fost produse pentru prima dată. Am dorit să le producem etapizat ca în această perioadă, când afară este zăpadă, să apară o pată de culoare", a declarat Ioana Moldovan, inginer horticol Usamv Cluj-Napoca.

Plantele sunt aduse din Olanda şi au parte de un tratament special, care începe chiar din toamnă. "Aceste specii se plantează, după care sunt duse în spaţii întunecoase, cum ar fi beciurile. Când aceste plăntuţe sunt de aproximativ 2-3 cm necesită aducerea în spaţii luminoase, spaţii protejate cum este acest spaţiu seră", a declarat Ioana Moldovan, inginer horticol Usamv Cluj-Napoca.

O zambilă rezistă înflorită chiar şi două săptămâni, iar după această perioadă poate fi replantată. "După ce trece floarea, se lasă la uscat bulbul. După care se scoate din pământul acesta şi în octombrie iar se poate planta bulbul şi o să avem o plantă poate şi mai mare pentru că bulbul se mai dezvoltă între timp. Sunt numai bune de făcut cadou sau de păstrat în cameră la geam, pe masă, cine unde doreşte", a declarat Erika Tobias - angajată seră. Florile nu sunt greu de întreţinut, trebuie udate de două ori pe săptămână şi păstrate în zone luminoase. Plantele se vor comercializa în ghivece, ambalate cu folie protectoare, iar iubitorii de flori le pot achiziţiona la prețul de doar 7 lei bucata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Flori de o frumusețe rară au fost produse în premieră, la Cluj: zambile, lalele şi narcise în toiul iernii