Antena Meniu Search
x

Codul portocaliu de ger ar putea fi prelungit până pe 2 martie. Iarna extremă a pus stăpânire pe România

România a îngheţat în cea mai geroasă noapte din istoria măsurătorilor.

Vezi și

România a îngheţat în cea mai geroasă noapte din istoria măsurătorilor. Codul portocaliu anunţat de meteorologi s-a tradus în temperaturi de până la minus 22 de grade. În bătaia viscolului, mai ales la munte, am simţit însă chiar şi minus 40 de grade. Frigul polar a închis zeci de drumuri şi tronsoane din autostrăzile A1 şi A2 şi a dat peste cap traficul aerian şi feroviar. E abia începutul, pentru că primele zile de primăvară stau tot sub semnul gerului. 

România a fost astăzi împărţită între două coduri portocalii. În timp ce jumătate din ţară a fost măturată de viscol puternic, Moldova a îngheţat la temperaturi polare. Ultima răbufnire a iernii a fost provocată de două fenomene extreme. Un ciclon a adus căderi masive de zăpadă şi rafale violente în partea sudică, în timp ce o masă de aer polar a acoperit jumătatea nordică. 

Cel mai frig a fost în localitatea Joseni, din Harghita. De dimineaţă, termometrele arătau aproape 22 de grade cu minus. Un ger crunt chiar şi pentru localnicii obişnuiţi cu temperaturile siberiene. 

De dimineaţă, aerul îngheţat era aproape irespirabil şi în Bucureşti. Deşi mercurul din termometre nu scăzut sub pragul de minus 10 grade, din cauza vântului care a suflat cu peste 60 de kilometri pe oră, temperatura resimţită a ajuns până la minus 20 de grade. 

Pe acelaşi subiect

Codul portocaliu de vânt anunţat de meteorologi a creat probleme uriaşe în Constanţa. În largul Mării Negre a fost furtună de gradul şapte din nouă, iar din cauza valurilor şi a vântului puternic, autorităţile au închis porturile Midia, Mangalia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea.

Viscolul a provocat haos şi pe şosele. Zeci de drumuri judeţene şi naţionale au fost fie închise, fie impracticabile. 

Probleme au fost şi pe autostrăzile A1 şi A2. Traficul pe şoseaua de viteză în sensul spre Piteşti este blocat şi nu se circulă nici pe tronsonul Cernavodă-Constanţa de pe Autostrada Soarelui. 

Gerul istoric s-a simţit şi în vagonul unui tren din Teleorman, transformat în congelator după ce podeaua s-a spart şi zăpada a pătruns înăuntru.  Alte peste 50 de curse au fost anulate. 

Mai multe zboruri au fost întârziate sau anulate. În Roma, zeci de români au rămas blocaţi pe aeroport din cauza ninsorilor abundente care au lovit şi Italia. 

La noapte sunt aşteptate temperaturi mult mai scăzute, iar codul portocaliu de ger ar putea fi prelungit până în a doua zi de primăvară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Codul portocaliu de ger ar putea fi prelungit până pe 2 martie. Iarna extremă a pus stăpânire pe România