Antena Meniu Search
x

Iancu Ţucărman, ultimul supravieţuitor al trenurilor morții din iunie 1941, a murit la vârsta de 98 de ani, fiind infectat cu COVID

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a anunţat, vineri seară, decesul ultimului supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi, Iancu Ţucărman, la vârsta de 98 de ani.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 09.01.2021, 08:45

Iancu Țucărman, ultimul supraviețuitor al Pogromului de la Iași
Iancu Țucărman, ultimul supraviețuitor al Pogromului de la Iași - Ambasada Israelului în România / Facebook
  • Iancu Ţucărman a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

”Cu profundă durere şi imens regret, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România anunţă trecerea în eternitate al ultimului supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi, domnul Iancu Ţucărman. Un om de o mare sensibilitate, iubitor al artelor şi militant neobosit împotriva antisemitismului, domnul Ţucărman, prin plecarea dumnealui, lasă un gol imens nu doar în rândul coreligionarilor săi, care l-au iubit şi respectat, dar şi în rândul întregii societăţi româneşti, care astăzi a pierdut un mentor”, au scris, vineri seară, pe Facebook, reprezentanţii Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. 

Potrivit Ambasadei Israelului în România, Iancu Ţucărman a fost infectat cu coronavirus.

"Ambasada Israelului în România deplânge moartea dlui Iancu Țucărman, unul dintre supraviețuitorii Trenurilor Morții de la Iași, din cumplita vară a anului 1941. Acesta s-a stins din viață în această după-amiază, la vârsta de 98 de ani, după ce a fost infectat cu virusul SARS-COV 2".

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a transmis un mesaj de condoleanţe. 

”Vestea morții lui Iancu Țucărman este deosebit de tristă pentru mine. Supraviețuitor al unor orori inimaginabile din timpul Pogromului de la Iași, un om cu o dorință de viață incredibilă, Iancu Tucărman nu a mai putut lupta împotriva acestui virus necruțător. A fost și va rămâne în amintirea noastră întruchiparea demnității umane și a iubirii pentru poporul evreu atât de greu încercat. Domnul Țucărman a fost un model de stăruință și de compasiune, un om care a reușit să se împace cu trecutul și să transforme propria experiență într-o lecție pentru generațiile viitoare. Mă voi asigura că numele și destinul său nu vor fi uitate și că va fi onorat mereu, așa cum se cuvine, deoarece pentru mine – precum și pentru atâți alții – a fost o onoare să-l întâlnesc. Din păcate, avem alături de noi din ce în ce mai puțini supraviețuitori ai Holocaustului, iar amintirile noastre despre brutalitatea și ororile din acele vremuri încep să se estompeze. De aceea, este deosebit de important să le vorbim generațiilor tinere despre Holocaust, să ne amintim istoria cu părțile ei bune, dar și cu cele nedrepte și crude.”

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Iancu Ţucărman s-a născut în 30 octombrie 1922.  În 2016, Ţucărman a primit Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler din partea preşedintelui Klaus Iohannis. 

Pogromul de la Iaşi

Pogromul de la Iaşi a avut loc în iunie 1941, în timpul regimului condus de mareşalul Ion Antonescu. Peste 13.000 de evrei şi-au pierdut viaţa în timpul acelor evenimente. O parte dintre aceştia au murit în "trenurile morţii", care au adunat evrei din Moldova şi i-au transportat spre sudul ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Iancu Ţucărman, ultimul supravieţuitor al trenurilor morții din iunie 1941, a murit la vârsta de 98 de ani, fiind infectat cu COVID