Antena Meniu Search
x

Video Ideile Guvernului: armata obligatorie şi o campanie de recrutare pentru 7.000 de oameni. Veniturile promise, între 1.000 şi 3.500 de lei

Războiul de la graniţă trezeşte îngrijorări la cel mai înalt nivel. Premierul sugerează reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Nicolae Ciucă vorbeşte despre nevoia de mai mulţi soldaţi dar şi despre achiziţia de echipamente moderne de luptă. Dincolo de declaraţii, armata caută voluntari, pe care, în caz de nevoie, să-i mobilizeze imediat. Ministerul Apărării a iniţiat o nouă campanie de recrutare şi promite solde lunare de peste 3.000 de lei pentru perioada de instrucţie şi cel puţin 1.000 de lei lunar pentru fiecare voluntar. 

de Redactia Observator

la 19.05.2023, 19:45

Vezi și

Nicolae Ciucă, premierul României: Pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare, care trebuie să devină industrie de război, şi armatelor mici, tehnologizate şi sofisticate, de profesionişti, care trebuie să revină la armate de masă, cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă pentru a face faţă unui război.

Este declaraţia care lasă posibilitatea reînfiinţării serviciului militar obligatoriu, suspendat în 2007 şi neînlocuit cu programe alternative, aşa cum au făcut unele țări. Armata romană numără acum aproape 60.000 de cadre active permanente. Insuficient în contextul militar actual, spun experţii. 

Colonel Ion Petrescu, analist militar: O trecere la serviciul militar obligatoriu, în perspectivă, ar genera efectivele necesare unităţilor ca să ajungă la efective 100%.

Părerile românilor sunt împărţite

Pe acelaşi subiect

Părerile românilor legate de acest subiect sunt împărţite. 

Reporter: Ce preferi, armată sau facultate?

Tânăr: Facultate. Nu am riscurile pe care le am în armată.

Tânăr: Sincer, aş vrea. Mi se pare că ajută băieţii să îşi construiască un caracter. 

Tânăr: Eu prefer facultate. Nu mi se pare deloc că avem nevoie de armată. 

Tânăr: Îmi termin studiile şi după mă duc în armată.

MApN a pus la bătaie luna trecută peste 5.000 de posturi

Ca să crească numărul soldaţilor, MApN a pus la bătaie luna trecută peste 5.000 de posturi permanente de militari la nivelul întregii ţări. În plus, se caută şi circa 2.200 de rezervişti voluntari, care vor fi chemaţi în caz de nevoie. Înscrierile sunt până în 30 iunie. Doritorii vor trebui sa treacă prin câteva probe. Examenul psihologic, testele fizice și interviul sunt obligatorii.

Apoi, urmează o perioadă de instruire. 2 săptămâni de foc, în care vor învăţa să tragă cu mai multe tipuri de armă, cum să sape tranşee, cum să conducă vehicule militare sau să efectueze transmisiuni speciale. 

Eduard Ionuţ Marin, Centrul Militar Zonal: Va primi echipament militar la fel ca şi militarii angajaţi, va primi armament, va executa exerciţii, va participa la exerciţii, la trageri.

Pentru acest lucru vor primi sume cuprinse între 2.500 şi 3.500 de lei. Nu vor rămâne în unităţile militare, dar vor primi în continuare de la stat 1.000 lunar. Ciclul de instrucţie şi tragerile vor fi reluate apoi anual. 

Şefii armatei speră să atragă încă 10.000 de persoane

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Sunt pregătiţi şi sunt responsabilizaţi pe funcţia pe care au fost încadraţi.

Horia are 45 de ani și este voluntar în armată încă de acum 4 ani. A ales uniforma dintr-un singur motiv. 

Horia Scarlat, voluntar: Să fac ceva mai mult pentru România. 

Reporter: Nu vă este teamă că mâine vă cheamă la război?

Horia Scarlat, voluntar: Armata este făcută pentru oameni curajoşi.

România numără acum doar 50.000 de militari rezervişti, iar şefii armatei speră să atragă încă circa 10.000 de persoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Ideile Guvernului: armata obligatorie şi o campanie de recrutare pentru 7.000 de oameni. Veniturile promise, între 1.000 şi 3.500 de lei