Antena Meniu Search
x

Video Profesorii încep să se întoarcă la clase. Ministrul Educaţiei: "Peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă". Ce se întâmplă cu examenele naţionale

Profesorii cer ca salariile dascălilor debutanţi să fie majorate acum, nu peste trei ani, aşa cum scrie în Ordonanţă.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 06.06.2023, 15:35

Vezi și

UPDATE: Ministrul Educației Ligia Deca susține că peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă după adoptarea de către Guvern a ordonanței care prevede creșterea salariilor în învățământ. „Putem anunța că de la momentul adoptării ordonanței până astăzi avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice”, a spus marți Ligia Deca. Ea a precizat că în peste 1.000 de unități de învățământ din țară nicio persoană nu este grevă. „Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul Educație, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine, și în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor”, a spus ministrul Educației.

Ea a precizat că procentul angajaților aflați în grevă diferă de la un județ la altul și a dat ca exemple Prahova, cu un procent de 25%, și Hunedoara, cu un procent „undeva la 80%”. „Ceea ce ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet cadrele didactice revin în clasă, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare”, a adăugat Ligia Deca.

Cerinţele sindicaliştilor

În timp ce la Bucureşti se poartă aceste discuţii la Iaşi profesorii sunt din nou în stradă. Pe de altă parte, sunt însă şi tot mai multe cadre didactice care încep să revină în clase. Marea problemă este că programul examenelor va trebui modificat dacă dascălii prelungesc greva şi săptămâna asta.

Sindicaliştii şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, speră să ajungă la un consens în urma discuţiilor care s-au purtat la Ministerul Educaţiei. Liderii de sindicat au propus ca noua grilă de salarizare să fie aplicată mai repede, de la 1 ianuarie 2024, în maximum 2 tranşe care să nu depăşească sfârşitul anului 2024. Guvernul propusese că aceste schimbări să se facă etapizat, într-o perioadă de 3 ani.

De asemenea, se doreşte un procent cât mai mare pentru măririle de salarii care vor avea loc de la 1 ianuarie 2024. Dacă greva va continua şi în această săptămână sunt puse în pericol examenele naţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Profesorii încep să se întoarcă la clase. Ministrul Educaţiei: "Peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă". Ce se întâmplă cu examenele naţionale