Antena Meniu Search
x

Video Într-un bloc din Sectorul 4 caloriferele ard, deşi afară sunt 25 grade. La iarnă, sute de mii de familii vor răbda frigul

Se anunţă încă o iarnă grea pentru locuitorii Capitalei. Sute de mii de familii ar putea suferi de frig în casele lor. Cele mai afectate ar putea fi cartierele Colentina şi Lacul Tei, acolo unde reţeaua de termoficare este veche. În pericol sunt însă şi alte zone din cauza datoriilor pe care Primăria Capitalei le are la companiile care produc şi furnizează energie termică. Edilii promit însă că nu vor fi probleme.

de Redactia Observator

la 31.10.2023, 12:17

Vezi și

Iarna e ca iarna trecută. Bucureştenii vor avea din nou căldură şi apă caldă cu porţia, pentru că modernizarea reţelei de termoficare este departe de finalizare.

Locatar: De la an la an e mai greu. Mai băgăm ceva în priză, mai punem o haină în plus.

Locatar: Am copil de zece ani, fă-i baie, scoate-l din apă, bagă caloriferul. Nu-i normal nimic, dar asta e România!

Ce datorie are Primăria Capitalei la ELCEN

Pe acelaşi subiect

Situaţia ar putea deveni critică, pentru că Primăria Capitalei mai are de plătit 700 de milioane de lei către ELCEN, compania care produce agentul termic pentru Bucureşti.

Claudiu Creţu, director ECLEN: Având în vedere nevoia de a plăti combustibilul pentru fiecare lună în perioada de iarnă, este absolut necesar ca acea datorie să fie plătită, sau măcar o parte. Nu cred că putem trece iarna fără plata acestei datorii.

Ministerul Energiei acuză municipalitatea că refuză să plătească şi, mai mult, acumulează datorii din cauza pierderilor din reţea.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: Primăria Generală, de foarte mulţi ani, nu a investit în sistem şi pentru asta s-a acumulat o mare datorie din partea companiei care furnizează, transportă şi distribuie furnizorul termic către Elcen.

Primăria spune că nu poate plăti până la începutul sezonului rece.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Noi putem să recunoaştem nişte pierderi din trecut dar recunoaşterea acestor pierderi presupune un efort de audit. Eu estimez ca pana la undeva jumătatea lunii decembrie o să terminăm acest audit.

Calorifere fierbinţi, la temperaturi de vară

Aproape o mie de blocuri din Bucureşti sunt fără apă caldă, din cauza avariilor. În schimb, în altele sunt fierbinţi caloriferele, deşi afară sunt temperaturi de vară.

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Într-un bloc din sectorul 4 al Capitalei, unde în aceste zile se testează reţeaua de termoficare, termometrele arată 28 de grade Celsius pe caloriferele care ard, iar afară sunt 25 de grade Celsius, aşa că bucureştenii stau cu geamul deschis. Locatarii care nu pot închide vana la subsol, sau nu li se permite din partea administraţiei se plâng de căldură şi se gândesc cu groază cum la iarnă vor îngheţa din nou de frig.

Oamenii nu mai înţeleg nimic.

Locatar: Acum murim de cald şi la iarnă murim de frig? Avem o vârstă şi haina nu ne mai ajută, nu mai putem trece aşa uşor. Iarna trecută, 3 zile aveam căldură şi apă caldă, o săptămână nu aveam. Şi astă-vară la fel, am suferit, n-am avut apă caldă.

Meteorologii anunţă temperaturi peste normalul perioadei şi în săptămânile următoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Într-un bloc din Sectorul 4 caloriferele ard, deşi afară sunt 25 grade. La iarnă, sute de mii de familii vor răbda frigul