Antena Meniu Search
x

Capitala, în şantiere şi iarna. Câţi km noi de reţea de termoficare se vor inaugura la finalul anului, după luni fără apă caldă sau rece

Au început probele în reţeaua de termoficare din Capitală. Deşi s-au mai schimbat ţevi şi conducte, nimeni nu ştie exact câţi locuitori vor tremura de frig şi în iarna care vine. Cifrele, pe de altă parte, sunt clare: în 2022, Termoenergetica a avut pierderi în reţea mai mari decât în anul precedent. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 18.09.2023, 21:14

Vezi și

Cu 40% pierderi de agent termic în 2022, Termoenergetica a funcţionat mai prost decât în 2021, o arată chiar bilanţul instituţiei. Un raport care nu reflectă realitatea, spune noul director al instituţiei. 

Pierderile din 2022, mai mari decât cele din anul precedent

 Adrian Teodorescu, directorul Termoenergetica: "În cifre reale este mai bine, în procente este mai rău, motivat de faptul că nu a fost furnizată căldură în lunile aprilie şi octombrie care în mod normal erau de încălzire şi în care pierderile Termoenergetica sunt mai mici. Dacă raportăm prin echivalenţă, acest 39,88% este defapt un 35% ceea ce reprezintă mai puţin decât 2021, cu aproape un procent."

Şi pierderile din reţeaua secundară au fost mai mari. Jumătate din conductele care leagă punctele termice de blocuri sunt vechi de peste 25 de ani şi au înregistrat scăpări de agent termic de 12,7%, cu un procent şi jumătate mai mult decât în anul precedent. 

Pe acelaşi subiect

Tot la reţeaua secundară se fac probe acum pentru iarna viitoare. Toate cele 650 de puncte termice din Bucureşti au început să încarce reţeaua cu apă rece. 

Probele vor dura două săptămâni

Nicula George, şef secţie distribuţie Sector 3 Titan: "Apa va ajunge până în radiatoarele consumatorilor. Practic, se verifică instalaţiile dacă sunt pierderi. Acolo unde apar probleme se intervine."

Andreea Milea, reporter Observator: "Probele la rece vor dura aproape două săptămâni iar mai apoi vor începe testele pentru agentul termic. Concret, în acest schimbător de căldură vom avea apă fierbinte şi apă rece. Combinate, vor ajunge la blocurile oamenilor cu ajutorul acestor pompe. Avem aici un manometru pe instalaţia de încălzire care până acum câteva ore indica zero bari. Acum am ajuns deja la peste un bar. În funcţionare normală va ajunge până la patru bari."

La iarnă, vor funcţiona 7 kilometri noi de reţea. Însă Capitala nu scapă de şantiere nici iarna. 

Andreea Milea, reporter Observator: "12 şantiere de termoficare sunt deschise în acest moment în Capitală. La o parte dintre ele se va lucra şi pe perioada iernii, iar apa caldă şi căldura vor fi asigurate prin conducte provizorii." 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Capitala, în şantiere şi iarna. Câţi km noi de reţea de termoficare se vor inaugura la finalul anului, după luni fără apă caldă sau rece