Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Jurnal de război în Afganistan. Imagini în exclusivitate, poveşti reale şi multă durere: 'Ce-o fi în sufletul lor?' (Foto)

Jurnal de război în Afganistan. Imagini în exclusivitate din cel mai periculos loc din lume, poveşti reale cu militari şi oameni simpli, dar şi multă durere.

de Redactia Observator

la 16.03.2018 , 10:58

Jurnal de război în Afganistan. Imagini în exclusivitate din cel mai periculos loc din lume, poveşti reale cu militari şi oameni simpli, dar şi multă durere.

Reporterul special Sonia Simionov şi cameramanul Loredana Popovici şi-au petrecut 14 zile în Kandahar, unul dintre cele mai periculoase locuri din lume.

Toate poveştile militarilor, baza militară a teroristului Osama bin Laden, imagini nemaivăzute, cum se trăieşte în baza militară din Kandahar şi multe alte poveşti nespuse, vor fi prezentate într-o serie de ştiri publicate la Observator, începând de mâine, 17 martie 2018, numai la Antena 1.

Articolul continuă după reclamă

Un loc în care moartea nu mai este de mult un subiect tabu şi continuă să bântuie la orice pas.

Pe acelaşi subiect

Aşa arată o ţară devastată de un război început în urmă cu 17 ani. Începând din anul 2001, peste 50.000 de oameni, mulţi dintre ei civili nevinovaţi, au murit în războiul din Afghanistan.

Jurnal de război în Afganistan. Imagini în exclusivitate, poveşti reale la Observator

'Mulţi sunt doar nişte copii... ce-o fi în sufletul lor?'

Impresia Soniei după primele 12 ore petrecute în baza NATO din Kandahar este una simplă şi complicată în acelaşi timp.

"Mulți sunt doar niște copii... Și-ți zâmbesc... ce-o fi în sufletul lor? Cum duc dorul de casă? Cum conștientizează ori nu riscurile de aici? Câți știu ce e războiul? E greu de înțeles...", a concluzionat reporterul special Observator.

Baza militară se află în deşert, iar semnele războiului sunt la orice pas.

"Deșertul nostru e plin de garduri cu sârme ghimpate și ziduri din beton. Turnuri de control la tot pasul. Unele clădiri au urme iremediabile de război. Altele parcă au suflet. În interiorul uneia dintre ele este un panou ...al plângerii. 29 de poze cu chipuri. Ce-a mai rămas din cei ce nu mai sunt. Eroii noștri în războiul lor... Nu i-am fotografiat. Din respect", a continuat Sonia în a doua zi petrecută în baza NATO din Kandahar.

Jurnal de război în Afganistan. Missing Man Table

Cum îşi onorează militarii eroii căzuţi la datorie

În a treia zi, echipa Observator a descoperit că militarii din baza NATO au cinstit memoria caporalului român Mădălin Stoica, mort într-o explozie a unei maşini capcană, redenumind unul dintre poligoanele de trageri în 'Range Stoica'.

"Un scaun gol cu fața la un "perete" de lemn, un fel de cutie fără o latură. O panglică roșie pe masă. Doi trandafiri roșii într-o vază mică, un pahar întors cu gura în jos, tacâmuri, o farfurie cu sare și lămâie și-o lumânare în sfeșnic... Lângă - poze cu eroi... Nu era greu să îți faci o idee despre simbolistica acestui decor. Dar totuși am întrebat... 

Răspunsul m-a întristat și m-a impresionat în același timp. 

Este vorba despre "Missing Man Table" (masa celui care lipsește). Panglica înseamnă dragostea față de țara pentru care a luptat. Trandafirii semnifică sângele vărsat... Paharul e cu gura în jos pentru că nu mai poate bea din el... Felia de lămâie reprezintă soarta amară pe care a avut-o cel care lipsește. Lacrimile familiei sunt simbolizate prin sare. Iar lumânarea în sfeșnic este acolo ca să îi lumineze calea spre... casă. Scaunul gol? Este pentru cei care au căzut la datorie și nu mai sunt printre noi...

Eroii nu mor niciodată!", a scris Sonia Simionov.

Toate aceste poveşti, dar şi multe altele, le puteţi urmări, începând de sâmbătă, 17 martie 2018, de la ora 19.00, numai la Antena 1.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Evenimente » Jurnal de război în Afganistan. Imagini în exclusivitate, poveşti reale şi multă durere: 'Ce-o fi în sufletul lor?' (Foto)