Antena Meniu Search
x

Galerie foto Caricaturistul suedez Lars Vilks care l-a desenat pe profetul Mahomed sub formă de câine a fost ucis într-un accident de maşină

Caricaturistul suedez care a schiţat portretul profetului Mohamed pe corpul unui câine a murit într-un accident rutier.

de Redactia Observator

la 04.10.2021, 11:45

Lars Vilks călătorea într-un autoturism al poliţiei civile care s-a ciocnit cu un camion, lângă oraşul Markaryd din sudul Suediei, potrivit BBC. În accident au fost ucişi şi doi poliţişti, iar şoferul camionului a fost rănit. Vilks, în vârstă de 75 de ani, a trăit sub protecţia poliţiei după ce a fost a fost amenințat în repetate cu moartea din cauza caricaturii cu profetul Mahomed, realizată în urmă cu 14 ani.

Caricatura suedezului Lars Vilks contestată de musulmani

Desenul, publicat în anul 2007, a jignit mulţi musulmani care consideră reprezentarea profetului drept o blasfemie. Publicarea caricaturii a venit la un an după ce un ziar danez a publicat mai multe caricatui ale profetului. Poliţia nu a dezvăluit pentru moment identitatea celor ucişi în accidentul de duminică, dar un apropiat al caricaturistului a confirmat că acesta din urmă se află pe lista victimelor. 

Într-un comunicat al poliţiei se spune că încă nu este clar modul în care s-a produs coliziunea, dar iniţial nu a existat nimic care să sugereze că a fost vorba despre un atac premeditat. Caricatura din 2007 a provocat indignare şi l-a determinat atunci pe primul-ministru Fredrik Reinfeldt să se întâlnească cu ambasadorii din 22 de ţări musulmane în încercarea de a dezamorsa situaţia. La scurt timp după aceea, Al-Qaeda a oferit o recompensă de 100.000 de dolari pentru cel care reuşea să îl asasineze pe Vilks. În 2015, acesta a participat la o dezbatere în Copenhaga privind libertatea de exprimare. Evenimentul a fost vizat de un atac armat. Caricaturistul a considerat atunci că cel mai probabil el a fost ţinta respectivului atac, în urma căruia un regizor de film a fost ucis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Caricaturistul suedez Lars Vilks care l-a desenat pe profetul Mahomed sub formă de câine a fost ucis într-un accident de maşină