Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban a anunțat cât va dura starea de urgență în România și cum poate fi ea prelungită

Ludovic Orban a anunțat cât va dura starea de urgență în România și cum poate fi ea prelungită. Premierul a vorbit despre măsurile care vor fi adoptate de luni, când președintele va decreta starea de urgență.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 15.03.2020, 19:36

Stare de urgență în România
Ludovic Orban a anunțat cât va dura starea de urgență în România și cum poate fi ea prelungită - Observator.tv
  • Starea de urgență va fi decretată de președinte luni de dimineață.
  • Autoritățile nu exclud apariția mai multor restricții.

Ludovic Orban a anunțat cât va dura starea de urgență în România și cum poate fi ea prelungită. Premierul a vorbit despre măsurile care vor fi adoptate de luni, când președintele va decreta starea de urgență.

Ludovic Orban a vorbit duminică seara despre starea de urgență care va fi declarată în România de luni de dimineață. Primul ministru a explicat că că este nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei împotriva coronavirusului şi acestea pot fi luate în cadrul stării de urgenţă.

Starea de urgență va dura, conform legii, 30 de zile, dar premierul nu a exclus posibilitatea prelungirii acesteia. O decizie în acest sens se va lua după 25 de zile de la decretarea stării de urgență.

"Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei, întărirea direcţiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul Ministerului de Interne, întărirea capacităţii spitalelor de a primi pacienţi şi de a furniza serviciile de sănătate care sunt absolut necesare”, a precizat premierul. 

Pe acelaşi subiect

Ludovic Orban a spus că o altă măsură care ar putea fi luată se referă la limitarea creşterii preţurilor la medicamente.

"Altă măsură care este posibil a fi luată, sigur va fi luată numai după un studiu foarte atent, este măsura de a limita creşterile preţurilor la medicamente şi astfel de produse care sunt foarte căutate în momentul de faţă pentru a nu permite o speculă cu aceste produse şi există această posibilitate de a plafona preţurile la anumite produse absolut necesare cum sunt măşti, echipamente de protecţie, dezinfectanţi, biocide şi alte categorii de produse. Orice măsură care va fi impusă în cadrul stării de urgenţă va fi o măsură pe care noi o vom considera absolut necesară şi vom încerca să limităm la maximum eventuale drepturi şi libertăţi care să fie afectate în cadrul stării de urgenţă”, a explicat premierul.

Orban a mai spus că există şi posibilitatea unor rechiziţii dacă este nevoie de spaţii de carantină.

"Propunerile sunt legate şi de măsuri în domeniul economic, de susţinerea companiilor care sunt afectate de această criză, măsuri de susţinere a angajaţilor de la aceste companii. Din câte ştiu, există şi posibilitatea unor rechiziţii, dacă vom avea nevoie de spaţii de carantină se poate apela la astfel de rechiziţii. De asemenea, există posibilitatea de a exista la un moment dat anumite restricţii, dar din câte ştiu eu, ele nu sunt prevăzute în momentul de faţă. Forma finală a decretului va fi prezentată de preşedintele României”, a spus Orban.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ludovic Orban a anunțat cât va dura starea de urgență în România și cum poate fi ea prelungită