Antena Meniu Search
x

Video "Mămică, nu e nimeni aici". Drama Mariei, gravida care a murit odată cu fătul ei, povestită de mamă şi soţ

O femeie însărcinată în patru luni a murit după 12 ore petrecute în spital. Tânăra IT-istă a ajuns la Urgenţe cu dureri de burtă, iar medicii i-au spus, iniţial, că are o cădere psihică. Apoi, când au văzut că fătul e mort, au mai aşteptat o noapte până să o opereze. Maria a murit de septicemie. Soţul acuză doctorii că au lăsat-o să moară cu zile: femeia era la a doua sarcină obţinută prin inseminare in vitro şi urma să se căsătorească în curând.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 02.04.2024, 19:31

Vezi și

Pe 15 martie, femeia de 38 de ani a ajuns la camera de gardă a Spitalului Judeţean din Bacău. În urmă cu doar două zile fusese la control şi aflase că sarcina decurge normal.

Gravidă moartă după 12 ore în spital

"Seara râdeam cu Maria: Uite, fiica ta nu stă la poze, stă numai cu spatele. Vineri, s-a trezit cu frisoane, dureri de burtă", povesteşte Ovidiu Prutean, soţul Mariei. La spital, femeia a primit vestea de care se temea cel mai tare: inima fătului pe care îl purta în pântece de patru luni nu mai bătea. Coşmarul, însă, abia începuse.

"A vomitat la baza scării, la intrarea în maternitate. Vine o asistentă care voia să-i verifice temperatura, constată cu stupoare că nu mai are termometru la recepţie, că l-a luat un coleg şi nu l-a mai adus înapoi. O cârpeală au făcut", adaugă Ovidiu Prutean, soţul Mariei.

Pe acelaşi subiect

După-amiază, pacienta a fost mutată pe secţia de chirurgie, dar medicii au decis că nu e o urgență scoaterea fătului mort. "Ea acuza dureri de burtă, dar ei îi spuseseră că are o cădere psihică", mai spune Ovidiu Prutean, soţul Mariei.

În cursul nopţii, Maria a murit

Maria a fost operată după 12 de la internare. După alte două ore, soţul a fost pus să semneze un acord pentru extirparea uterului şi ovarelor, pentru că doar aşa putea fi salvată viaţa pacientei. La ieşirea din sala de operaţie, medicii i-au spus că au reuşit, totuşi, să salveze organele. În timpul procedurii, femeia expulzase singură fătul mort și placenta. 

"Îmi comunică faptul că Maria e într-o stare gravă. Că biologia e o chestie care nu ţine neapărat de ei, că ţine de evoluţie, că nu ştiu sigur care e situaţia cu ea", spune Ovidiu Prutean, soţul Mariei. A doua zi dimineaţă, Ovidiu a fost pus în faţa faptului împlinit: soţia lui suferise două stopuri cardio-respiratorii şi nu a mai putut fi salvată.

"Era o mamă cu o anumită vârstă, cu o sarcină dorită şi se punea problma dacă să se facă histeroctomie totală sau nu. În timp ce se consultau, a avut loc avort spontan al acestui făt şi nu a mai fost nevoie de intervenţie pe zona genitală. Pacienta a fost trimisă în ATI cu toată medicaţia, cu toate adaptate la starea pacientei. Medicii au spus că scorul de la ATI ne prevestea o evoluţie nefavorabilă fulminantă", a declarat Aurelia Ţaga, director medical.

Maria a murit de septicemie

Maria a murit de septicemie, arată raportul legiştilor. Şi din cauza indiferenţei, acuză rudele. Femeia avea o carieră în IT, unde lucra împreună cu Ovidiu. Urmau să aibă o fetiţă pe care voiau să o boteze Teodora, iar luna viioare aveau programată nunta. Maria era la a doua sarcină făcută prin inseminare in vitro, după ce pe prima a pierdut-o în urmă cu şapte luni. 

"După toată situaţia întâmpinată aici, la maternitate, cât şi pe secţia de chirurgie a spitalului din Bacău, bărbatul a încercat să afle adevărul, aşa că a făcut mai multe plângeri. Aceasta, la Direcţia de Sănătate Publică, încă una a depus-o la Poliţie, o alta la Colegiul Medicilor, dar şi la Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. Şi, desigur, a scris şi la Ministerul Sănătăţii. Aceştia din urmă au fost şi singurii care i-au răspuns", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.

"Ministerul Sănătăţii nu poate interveni în activitatea organismelor prezentate. Du-te, dă-i în judecată. Noi nu putem face nimic", spune Ovidiu Prutean, soţul Mariei.

Mama Mariei: "Cu zile a murit"

Mama Mariei, care a adus-o pe lume exact la aceeaşi maternitate, acuză medicii că i-au ignorat fiica bolnavă. "Mi-aduc aminte că am născut-o tot la Maternitatea Bacău. Cu zile a murit. Cu zile a murit. Am vorbit cu ea seara și dimineață. A zis ca i s-au uscat buzele și zice, mămica, nu e nimeni aici", povesteşte Aurelia, mama Mariei.

Un alt caz dramatic s-a petrecut, anul trecut, la Botoşani. Alexandra Ivanov, o tânără mamă de 25 de ani, care venise la spital cu dureri în timpul sarcinii, a murit după ce a fost lăsată de medici să agonizeze timp de 7 ore, fără să primească măcar un calmant. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » "Mămică, nu e nimeni aici". Drama Mariei, gravida care a murit odată cu fătul ei, povestită de mamă şi soţ