Video Șpagă de 15.000 de euro la angajare la spitalul în care gravida Alexandra a murit în chinuri. Manager pe vremea aceea era un fost lăcătuș mecanic
Cât de bine erau trataţi bolnavii într-un spital din România unde angajările se făceau pe bază de mită, este întrebarea la care caută răspuns procurorii DNA. Anchetatorii au făcut astăzi aproape 100 de percheziţii la Botoşani, la Spitalul şi Consiliul Judeţean, dar şi la filiala locală PSD. Anchetatorii spun că un post de asistentă costa 15.000 de euro. Vorbim despre acelaşi spital care era condus de un lăcătuş când o gravidă a murit acolo, după o noapte de chin, ignorată de medici.
Procurorii anticorupţie au descins în 92 de locuri din Botoşani şi Iaşi. Pe lângă Spitalul Judeţean Botoşani, anchetatorii au mers şi acasă la preşedintele Consiliului Judeţean, în subordinea căruia este unitatea sanitară. Anchetatorii spun că, în schimbul mitei, cei care doreau să se angajeze primeau subiectele şi rezolvările înainte de examen.
Un asistent plătea până la 15.000 de euro pentru un post în spital. Îngrijitorii şi brancardierii "cotizau" cu 5.000 de euro. Asistenţii primeau până la 6.000 de lei salariu şi recuperau şpaga dată la angajare din mita luată de la pacienţi, cred investigatorii. Judeţul Botoşani era pe locul doi în zona Moldovei la plăţi negre către halatele albe, în perioada trucării examenelor, 2018 - 2023.
- Reporter: Ce persoane din cadrul spitalului sunt vizate de anchetă?
- Monica Adăscăliței, manager SJU Botoşani: Sunt mai multe persoane din partea administrativă şi din partea personalului medical superior şi auxiliar. Medici, asistenţi, infirmieri, ingineri din cadrul spitalului.
Unul dintre personajele-cheie din investigaţia DNA este şefa judeţului Botoşani, Doina Federovici, care a numit ultimii trei manageri la spitalul de urgenţe. Pentru că este membră PSD, anchetatorii au percheziţionat şi filiala locală a partidului.
- Postul vândut cu 15.000 de euro. Procurorii DNA au făcut percheziții în Botoșani
- Percheziţii DNA de amploare în Botoşani, în cazul unor angajări fictive: Pentru un post de asistent medical se...
- Medicul, care a fost de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a murit după 9 ore de agonie, a fost dat afară
- Doina Federovici, preşedinte Consiliul Judeţean Botoşani: Voi chema actualul manager şi voi avea o discuţie, vă daţi seama.
- Reporter: Se vehiculează sume până la 15.000 de euro pentru un post de asistentă.
- Doina Federovici, preşedinte Consiliul Judeţean Botoşani: Îmi e greu să cred că s-a întâmplat aşa ceva. Am pus la dispoziţie toate documentele solicitate de către organele abilitate.
- Bogdan Dinu, reporter Observator: Pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, în faţa procurorilor DNA au ajuns şi zeci de cadre medicale printre care şi managerul spitalului judeţean. Dosarul vizează fapte de corupţie, în principal fraudarea concursurilor pentru ocuparea unor posturi în spital.
Anchetatorii au luat portbagaje întregi de acte de la spitalul din Botoșani
Directorul de îngrijiri medicale, şeful biroului administrativ şi cel de la aprovizionare, plus două angajate de la registratură au răspuns astăzi întrebărilor procurorilor, la DNA Suceava.
Cele mai multe angajări pe bază de mită s-ar fi făcut la spitalul Botoşani sub conducerea economistei Doina Caba. Directoarea a demisionat în iunie, după ce mai multe cadre medicale au protestat. Şi ea a fost audiată astăzi la DNA.
La o lună după demisia directoarei, preşedinta Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Fedorovici, numea un director controversat la spital - Iulian Călin, de profesie contabil, fost lăcătuş mecanic fără pic de experienţă în sănătate. Mandatul lui s-a dovedit scurt: 30 de zile. A fost destituit după "cazul Alexandra", o tânără gravidă, în vârstă de 25 de ani, care a murit în chinuri la maternitate. S-a plâns de dureri cumplite aproape opt ore, dar a fost ignorată de medici şi asistente. Au urmat proteste fără precedent în oraş - localnicii au cerut pedepsirea vinovaţilor.
- Iulian Călin, fost manager SJU Botoşani: La Maternitate lucrurile sunt foarte grave. Şi sunt grave, probabil, nu de acum. Sunt grave de foarte multă vreme.
În altă mare anchetă de corupţie în lumea medicală, procurorii DNA au descins ieri şi la Administraţia Spitalelor Bucureşti, şi la spitalele Colţea şi Sfântul Luca. În acest caz, ancheta vizează achiziţia publică a unor servicii IT.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰